Млинари најављују поскупљење брашна, надлежни тврде - стање није забрињавајуће :: Semberija INFO ::

 

Млинари најављују поскупљење брашна, надлежни тврде - стање није забрињавајуће


Док се праве коалиције и договори ко ће чинити власт на државном нивоу, још један удар на грађане који једва подносе и досадашња поскупљења. Произвођачи најављују да ће до краја године поскупјети брашно, док истовремено надлежни у робним резервама тврде - стање није забрињавајуће и нема разлога за панику и провоцирање несташица. Истовремено, удружења за заштиту потрошача упозоравају да су већ истањени новчаници грађана на поновном удару и да је стање и више него алармантно.

Немилосрдним поскупљењима се не види крај, огорчени су грађани. Неподношљиво и неиздрживо, како преживјети и опстати.

Брашно ће поскупјети до краја године, кажу у Удружењу млинара Републике Српске. Сматрају да би надлежни требало да имају робне резерве, програме и мјере како да заштитили становништво, али не на штету произвођача.

"Наравно да је тачно, с обзиром да пшеница поскупљује на берзама, а основни разлог поскупљења је прекид извоза жита из Украјине. Извоз преко Црног мора и руска блокада, затим поскупљење енергената и можда је најважнији разлог- регионално кукуруз није добро родио, лош је квалитет кукуруза", каже Зоран Кос из Удружења млинара Републике Српске.

"Па ево ако направимо анализу који млинари из ког дијела БиХ најављују поскупљење брашна, видимо да су то најаве из РС. Млинови који се снабдијевају искључиво пшеницом из Републике Србије, сто значи да у једној спрези, заједничкој, манипулишу са јавности и несташицом и на тај начин ће доћи до можда и неке административне забране извоза пшенице, страха, препадања становништва у БиХ, а наша влада нема никакве резерве, никакве робне резерве. Нити кантонална, нити федерална влада немају резерви из којих могу интервенисати на тржишту", истиче Суад Селимовић из Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Кантоналне привредне коморе у Тузли.

Из Федералне дирекције робних резерви тврде да у овом тренутку и у складишту има четрдесет хиљада тона пшенице, те да нема разлога за панику и провоцирање стања несташице.

"То је врло значајна количина пшенице коју ми имамо и и мислим да у овој ситуацији нису времена за дизати панику од неке најаве која је по мени пробни балон. Цијена брашна је стабилизирана и она је таква каква је, мислим да до драстичних промјена цијена неће бити", каже Тончо Баврка из Федералне дирекције робних резерви.

Стање је и више него алармантно, иако из институција БиХ годинама тврде да није тако. Потрошачка корпа достиже и до 3000 КМ, кажу из Удружења "Футура" Мостар.

"Тај износ потрошачке кошарице говори сљедећу ствар, да имамо идеалну ситуацију у једној обитељи, гдје двоје људи ради и имају просјечна примања, то је идеална ситуација, они не могу, недостаје им 1.000 марака за износ потрошачке кошарице, мјесечно дакле људи се морају одрицати у своје име, у име своје дјеце и ако то није алармантно, онда не знам ста је", каже Марин Баго из Удружења "Футура" Мостар.

Поскупљење брашна је логична посљедица погрешно вођене економске политике и у РС и у ФБиХ и не постоји ниједан начин на који сада ова власт може употријебити било који механизам да би смањила цијену брашна као ни било којих других прехрамбених производа, сматра Синиша Вукелић, уредник портала "Capital.ba".

"Ово је само резултат вођења робних резерви на нивоу оба ентитета, гдје смо уништили робну резерву у Републици Српској, она је у фази стечаја. У Федерацији немају толико залиха које могу подмирити домаће тржиште и ми смо сада буквално прави зависници од кретања на међународном тржишту", истиче Вукелић. 

Ова власт је уништила највеће пољопривредне комбинате и млинарску индустрију и сада имамо залиха онолико колико приватне фирме имају у својим бункерима и ништа више, каже Вукелић. Поставља се питање у случају да нас задесе природна непогода, земљотреси, пожар, поплаве, да све земље око нас затворе своје границе, из којих би резерви били снабдјевени грађани БиХ?


БХРТ