Српска испред Кине: Домаће фабрике обуће затрпане наруџбама са Запада :: Semberija INFO ::

 

Српска испред Кине: Домаће фабрике обуће затрпане наруџбама са Запада


БАЊАЛУКА - Обућарски сектор у Српској успјешно плива и у вријеме велике кризе, а у предузећима у којима дневно настаје неколико хиљада пари обуће истичу да су затрпани наруџбама са запада.

Саговорници “Гласа Српске” кажу да имају пуне руке посла, али да уговоре од иностраних партнера прихватају у складу са својим капацитетима.

Власник и директор Фабрике обуће “Санино”, која у Дервенти и Прњавору запошљава око 850 радника, Радован Пазуревић рекао је да је овај сектор у Српској сада на слатким мукама.

- Затрпани смо понудама њемачких и италијанских фирми које се јављају у потрази за капацитетима и на основу свих тих понуда могли бисмо да повећамо обим производње и до 40 одсто - казао је Пазуревић.

Један од разлога је, каже Пазуревић, то што Кина више није обећана земља за те компаније.

- Цијена рада и услуга у Кини већ годинама има узлазни тренд, осим тога и транспорт је драстично поскупио и то повећава укупну цијену израде обуће, предуго траје транспорт, што значи да је обрт капитала успорен, што иностраним компанијама никако не одговара. Све што им је потребно проналазе код нас, ем смо им ближе, ем и даље имамо веома квалификовану, одговорну радну снагу - рекао је Пазуревић.

Додао је да је недостатак запослених и даље највећи проблем у овој индустрији.

- Вапимо за новим радницима, а и они који долазе немају способности и вјештине за ове послове, тако да смо принуђени да улажемо и вријеме и новац да бисмо их обучили - нагласио је Пазуревић и додао да су потешкоће у вези са набавком репроматеријала превазиђене, јер наручују унапријед и плаћају авансно.

Пуне руке посла имају и у Фабрици обуће “Дермал”, у чијим погонима у Котор Варошу и Кнежеву дневно настаје око 7.000 пари обуће.

- Стално проширујемо капацитете и примамо нове раднике. Могли бисмо удуплати посао, али се морамо прилагођавати капацитетима. У плану је отварање још двије линије за производњу у Котор Варошу и једне у Кнежеву. Надам се да ћемо успјети у томе - казао је директор и власник “Дермала” Раденко Бубић.

Подсјетио је да у погонима ове фабрике настају квалитетни модели модне, али и заштитне обуће, која је на неки начин била њихов ас у рукаву када су друга предузећа обустављала производњу у вријеме пандемије вируса корона.

Плате расту

У предузећима у обућарској индустрији кажу да константно прате трендове и инфлаторне утицаје и прилагођавају се колико могу да повећавају зараде запосленима. Раденко Бубић је истакао да је “Дермал” у овој години повећао плате запосленима за око 20 одсто, те да се нови раст зарада очекује већ почетком идуће године.

Плате запосленима из мјесеца у мјесец повећавају и у “Санину”, а први човјек те фабрике Радован Пазуревић каже да никада нема довољно новца, али да оно што имају улажу како у производне погоне, тако и у људске ресурсе.


Глас Српске