Вучић први пут о кризи на КиМ: Реч је о великим, готово тектонским променама :: Semberija INFO ::

 

Вучић први пут о кризи на КиМ: Реч је о великим, готово тектонским променама


Фото - Танјуг
БЕОГРАД – Предсједник Србије Александар Вучић обратио се први пут од почетка кризе на Косову и Метохији, те на самом почетку истакао да се ради о великим политичким промјенама.

"Реч је о великим политичким, готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуке да напусте приштинске институције", подсјетио је Вучић.

Он каже да су бесмислене приче да су они то урадили "по наређењу Београда", већ они који то говоре не желе да сагледају шта Срби желе и са каквим проблемима се суочавају.

Вучић је истакао да је важно да људи знају кроз шта су прошли у претходним деценијама и у претходних неколико мјесеци.

"1999. године смо изгубили практично суверенитет на КиМ, а 2004. године је кренуо погром, 2008. године Косово проглашава независност."

Подсјетио је на политику "стандарди пре статуса", послије чега су услиједила убиства Срба, а онда су Албанци награђени од Запада признањем једнострано проглашене независности.

Истакао је да су тешке преговоре почели 2012, 2013. године.

"Тешко је поредити их са оним из 1998. и 1999, када су били већи и тежи јер су последице биле веће и теже. Али од тада, ови су били највећи и најтежи. Бриселским споразумом смо купили 10 година мира. Имамо најбржи раст у региону", рекао је.

Плате ће, како је додао, у Србији расти много више од инфлације, најавио је он и подсјетио на повећање пензија.


Независне новине