Тројица младића из Тешња воде успјешну компанију, јединствену у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Тројица младића из Тешња воде успјешну компанију, јединствену у БиХ


Уз жељу и вољу да изграде бољу будућност у нашој земљи, тројица младића из Тешња основала су и воде успјешну твртку за израду ЦНЦ машина, јединствену у нашој земљи. Читав процес од израде до програмирања раде сами, а све сукладно с потребама купца.

Управо с овом идејом су Медин, Харун и Мухамед у својим двадесетим годинама, у Тешњу, покренули сопствену компанију "MHM robotics" која се бави израдом намјенских ЦНЦ машина за текстилну, дрвну и металну индустрију.

"Наше машине су отпрлике од нуле до коначног производа, ми се бавимо производњом конструкција за наше машине, на крају крајева, програмирање. Само нас тројица", истиче Мухамед љеваковић, економиста и равнатељ твртке "MHM Robotics".

"Почињемо са ручним цртежима, ја радим механички дио те машине, у консултацији са колегом радимо електронске компоненте, усавршавамо то све, док наш трећи колега води рачуна о финансијама, о економској исплативости", прича Харун Хаткић, инжењер машинства.

Правно, фирма постоји тек два мјесеца, али сама идеја већ двије године. Почели су из гараже, истраживали тржиште, радили и учили... Сада склапају послове и са фирмама из региона. Ипак, захвалност дугују локалним привредницима који су им на почетку уступили своје ресурсе, док су учили занат и, како кажу, стварали име, јер сада конкурентност на тржишту зависи искључиво од степена технолошке развијености.

"Свједоци смо да се технологија мијења и самим тим морамо и ми развијати технологије како би их имплементирали на својим машинама. Аутоматизација процеса нуди низ бенефита који ми дајемо купцима, повећање капацитета продуктивности и ефикасности, а поред тога повећање квалитета и смањење ризика од недостатка радне снаге", наводи Медин Зукановић, магистар машинства.

"О свему се мора размишљати, јер је то ипак производња нечега за неког крајњег купца, гдје ми дајемо гаранцију на годину дана-двије, гдје морамо сервисирати те машине, гдје ми морамо на крају крајева стајати као тим, као фирма иза тих наших производа", наглашава Мухамед.

Иако се Медин усавршавао у западним земљама, одлучио је остати овдје, у Тешњу, јер посла у њиховој бранши има. Истиче ако га нема, створите га сами.

"Често спомињем једну анегдоту: Ако је човјеку хладно у нашој, он може отићи у комшијину кућу, али морамо се вратит у хладну. Наш циљ је био да правимо топлу кућу, да побољшавамо увјете наше производње, нашег тржишта у том технолошком смислу", каже Медин.

"По завршавању факултета, човјек се све више оптерећује како ће даље, шта ће даље, тако да - што раније се почне размишљати о будућности, боље ће бити", истиче Харун.

Већ сада, истичу, имају пуне руке посла. Уложено су давно вратили, тако да ће капацитете сигурно ширити. Циљ им је запошљавање младих стручних, али како истичу, подузетних и кретивних људи како би заједно градили и себе, али и свјетлију будућност у нашој земљи.


БХРТ