Распада ли се коалиција опозиције у Републици Српској? :: Semberija INFO ::

 

Распада ли се коалиција опозиције у Републици Српској?


Због лоших изборних резултата, предсједник СДС-а и чланови Предсједништва странке поднијели су оставке. До сједнице Главног одбора СДС-а, на којој ће се одлучити о даљњем дјеловању, они ће функционисати у техничком мандату. Да ли је опозиција у Републици Српској пред расколом након изборног неуспјеха и да ли ће бити нових цијепања унутар водећих опозиционих странака у овом ентитету?

Нисмо тражили било какве алибије за лоше изборне резултате на свим нивоима, изјавио је предсједник СДС-а, објашњавајући оставке које је поднијело комплетно Предсједништво ове странке.

„Као предсједник странке имам највећу одговорност, али и чланови Предсједништва имали су идентичан став. Моја дефинитивна одлука је да се подноси оставка органима странке, Главном одбору и Скупштини, али идентичан став су имали сви чланови предсједништва и ми сада до извјесног времена функционишемо само у техничком мандату“, изјавио је досадашњи предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Раскол у опозицији прије неколико дана најавио је предсједник ДНС-а. Након кратког опозиционог дјеловања, не искључује могућност да ДНС са четири компензациона мандата поново буде дио владајуће већине у Републици Српској. 

„Након што се озваниче резултати избора, ПДП ће се подијели на 3-4 политичке партије, господин Вукановић остаће у својој мржњи, са СДС је питање шта ће се десити“, става је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Нешић је фрустриран, јер сам га на вријеме демаскирао и први рекао да нам не треба у опозицији, каже предсједник Листе за правду и ред. Нешићеву најаву цијепања унутар ПДП-а и СДС-а не жели да коментарише.

„Он је и раније био близак са Станивуковићем па можда има инсајдерску информацију, али ја о томе не могу да говорим. Оно што је сигурно је да ће моја Листа за правду и ред и даље бити бескомпромисни борац“, наводи Небојша Вукановић.

Одборник у бањалучкој Скупштини Милко Грмуша, за којег се у јавности шпекулисало да ће напустити ПДП јер је у немилости странке, а нарочито градоначелника Бањалуке, демантовао је да оснива своју странку. Осим реформи, залагаће се, каже, за елиминацију скривених утицаја моћника.

„Будућност су имена и листе. То је оно што је важно. Народу више не требају странке. БиХ је рекордер у Европи. Још једна странка, не видим никакав смисао. Не планирам напустити ПДП, већ ширити концепт“, каже Грмуша.

Политички аналитичари сматрају постојање фракција унутар странака не значи нужно напуштање странке, али ипак неко мора преузети одговорност за лоше изборне резултате. 

„Постојање фракција није нужно да ће доћи до подјела, цијепање зависи да ли постоји јак кохезиони фактор који те струје може да уједини. Борба против власти или једног политичара није довољно снажан кохезиони фактор, мора да буде неки додатни разлог и мотив. За сад га не видим“, наводи политолог Војислав Савић.

Сједница Главног одбора СДС-а биће одржана 12. новембра у Бањалуци, на којој ће бити одлучено хоће ли и када бити расписани унутарстраначки избори на свим нивоима, што је приједлог Предсједништва ове странке.


БХРТ