Кошарац: У најкраћем могућем року хармонизирати цијене пелета у оба ентитета :: Semberija INFO ::

 

Кошарац: У најкраћем могућем року хармонизирати цијене пелета у оба ентитета


Министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац очекује да ће институције Федерације БиХ слиједити примјер Владе Републике Српске, која је донијела Одлуку о привременој мјери за ограничење висине цијене пелета, а све како би дошло до хармонизације цијене пелета у оба ентитета у најкраћем могућем року.

Поменутом одлуком дефинише се највиша малопродајна цијена пелета на 480 КМ + ПДВ по тони.

"У моменту када се цијели свијет суочава са кризом енергената, а посљедично томе и растом цијена, институције Републике Српске су показале одговорност и сензибилитет према грађанима. На основу иницијативе новоизабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика, Влада је усвојила Одлуку о ограничењу цијене пелета, примарно водећи рачуна о сваком човјеку у Републици Српској", поручио је Кошарац.

Кошарац је подсјетио да је Вијеће министара БиХ недавном Одлуком о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета забранио извоз пелета до 31. јануара 2023. године.

Истом одлуком, додао је, Министарство вањске трговине и економских односа БиХ задужено је да, у оквиру својих надлежности и у координацији са другим надлежним институцијима на свим нивоима власти у БиХ, изнађе начин за увођење извозних ограничења за одређене шумске дрвне сортименте и производе од дрвета, све у складу са достављеним иницијативама ентитетских надлежних институција.

"То практично значи да одлука Вијећа министара БиХ о забрани извоза пелета може бити коригована, уколико ентитетске институције то иницирају. Уважавајући уставне надлежности, у константној смо комуникацији са ресорним ентитетским министарствима и анализирамо стање на тржишту, како бисмо пронашли рјешење које ће бити задовољавајуће и за наше грађане, али и за компаније које се баве спољнотрговинским прометом", рекао је Кошарац.

С тим у вези, он је најавио да ће у наредних десет дана организовати нови радно-консултативни састанак са представницима надлежних ентитетских министарстава и привредних комора Републике Српске и Федерације БиХ.

"Наш приједлог ће бити да, након што утврдимо биланс стања, идемо са увођењем извозних квота, на начин да се одреди тачна количина пелета која се може извозити, а да при томе потребе домаћег тржишта не буду угрожене нити у једном сегменту", нагласио је Кошарац.

По његовим ријечима, оптимално рјешење било би да се домаћим произвођачима пелета омогући извоз 50 одсто производње, а да 50 одсто пласирају на тржиште Републике Српске и Федерације БиХ, саопћено је из Министарства вањске трговине и економских односа БиХ.


Фена / БХРТ