Завршен скуп у Сјеверној Митровици: Срби остају "свој на своме" :: Semberija INFO ::

 

Завршен скуп у Сјеверној Митровици: Срби остају "свој на своме"


Фото - Танјуг
СЈЕВЕРНА МИТРОВИЦА - У Сјеверној Митровици завршен је велики народни скуп Срба, с циљем да се међународној заједници упути јасна порука да се не прихвата одлука премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија о пререгистрацији возила и његово одбијање да формира Заједницу српских општина како је утврђено Бриселским споразумом.

Скуп у Сјеверној Митровици са кога су се чуле порука мира и да Срби остају "свој на своме" завршен је пјесмом "Ово је Србија".

Мајор Ненад Ђурић, суспендовани командандир полиције на КиМ поручио је на скупу у Северној Митровици да "немају другу земљу и да хоће на својој земљи да саде цвеће које ће раширити мирис мира".

Подсјетио је на речи Патријарха Павла који је говорио да "пре него што ми судиш узми моје ципеле и иди њима". 

Окупљеним грађанима у Северној Митровици обратила се судија Љиљана Стевановић. Стевановићева је рекла да су сви судије и тужиоци изашли из косовског правосудног система.

"Ми смо одлучили једногласно да изађемо из правосудног система и придружимо се свим у овој борби. Наша одлука је јасна. Мислим да смо најбољи амбасадори српског дела правосуђа", истакла је Стевановићева.

Стевановићева је рекла да људи на КиМ траже елементарна људска права. 

"Ово је наша порука мира, упућена међународној заједници, али и нашим комшијама и апел да се споразуми поштују", напоменула је Стевановићева. 

Милан Радојевић, бивши градоначелник Северне Митровице захвалио се свим окупљенима и рекао да се са скупа шаље порука мира.

"Девет година дали смо шансу Бриселском споразуму, нажалост нисмо успели. Јутрос смо званично поднели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику", истакао је Радојевић. 

Косовска полиција: Грађани мирно да протестују
Косовска полиција позвала је грађане да мирно протестују у сјеверном дијелу Косовске Митровице и навела да је направила оперативни план како би данашњи скуп протекао без инцидената.

"Косовска полиција позива грађане да мирно протестују и да не насједају на могуће провокације, ма које природе оне биле", наводи КПС на својој Фејсбук страници.

Полиција је саопштила да је направила оперативне планове, а како би данашњи скуп грађана у сјеверном дијелу Косовске Митровице протекао неометано и без инцидената.

Скуп, који се одржава испред споменика цара Лазара на Тргу Шумадија у Сјеверној Митровици, почео је интонирањем химне "Боже правде".

Како преноси Б92, они носе бројне транспаренте са различитим порукама.

Неке од њих су: "Сви смо ми Ненад Ђурић", "Доста нам је Куртијевог терора", "Ми имамо једну државу - Србију", "Због наше деце нема предаје", "Зашто Срби немају право на слободу кретања?", "Данас Ненад Ђурић, сутра сваки Србин на КиМ", "Чистог образа и светла чела пред суд Божји", "ја сам Србин и овде је све моје", "Курти нас неће покорити" и "Европо, да ли наша деца имају право на слободу?";

Како је објавио РТС, окупљени ће на скупу, након повлачења из свих косовских институција, још једном поручити да је КиМ дио Србије и да ће остати ван њих све док Приштина не почне да поштује Бриселски споразум.

Атмосфера у граду који је окићен тробојкама, као и сва остала места на северу је свечарска, са разгласа који је постављен на трибини на тргу код споменика Кнезу Лазару, емитују се српске пјесме, а грађани који стижу из осталих мјеста на сјеверу КиМ носе заставе Србије.

Ту је и велики број домаћих и страних медија који прате овај скуп који је најављен као миран протест због најновијих потеза Приштине и са кога ће бити поновљен захтев да се примени Бриселски договор који предвиђа формирање Заједнице српских општина и спречи насиље над Србима.

Очекује се обраћање представника Српске листе, укључујући и градоначелнике Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног потока.

Ситуација у Сјеверној Митровици је мирна.

Еулекс полиција са два борна возила контролише прилазни пут главни мост на ријеци Ибар из јужног дијела Митровице, али су млађи и Албанци на раскрсници у Бошњачкој махали поставили заставе Косова и велике Албаније.

Због посљедњих потеза Приштине Срби су напустили све политичке институције - скупштину и владу привремене управе у Приштини, као и четири општине на сјеверу Космета, правосудне органе, полицију и администрацију.

Одлука о напуштању институција остаје на снази све док Приштина не почне да поштује споразуме, не повуче одлуку о таблицама и не формира Заједницу српских општина. 


Независне новине