Посљедње припреме за скуп у Косовској Митровици, одјекује "Весели се српски роде" :: Semberija INFO ::

 

Посљедње припреме за скуп у Косовској Митровици, одјекује "Весели се српски роде"


КОСОВСКА МИТРОВИЦА - У центру Косовске Митровоце у току су посљедње припреме за велики народни скуп који је заказан за 12 сати.

Са разгласа се чују српске патриотске пјесме, а Митровицом тренутно одјекује пјесма "Весели се српски роде". 

Бројне новинарске екипе припремају се за праћење скупа. Екипа Новости је уочила да су пристигли и политички представници Срба јужно од Ибра - Љиљана Шубарић, градоначелница општине Грачанице и Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца, преносе Новости.



Симић: Са скупа ће бити послата порука мира

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да ће скуп у подне у Косовској Митровици бити најмасовније окупљање српског народа на Косову и Метохији годинама уназад, са којег ће бити послата јасна порука да су Срби опредијељени за мир, али и да позивају на примјену свих потписаних споразума.

"Желимо да пошаљемо јасну поруку да желимо мир, поштовање међународног јавног права, али и да се примене споразуми потписани у Бриселу, а не да се они избегавају и Приштина аболира због одговорности због настале ситуације", рекао је Симић за ТВ "Прва".

Симић је истакао да ће Срби учинити све да овај скуп протекне мирно, без икаквих инцидената.

"Срби нису реметилачки фактор, ово није акција, већ реакција српског народа на вишегодишње малтретирање, угњетавање", рекао је Симић.

Он је додао да се тим скупом позива и на спречавање свих активности и једностраних потеза Приштине, које су изазивале тензију и забринутост.

Симић је рекао да су Срби донијели одлуку о напуштању приштинских институција самостално и аутохтоно, јер не желе да буду параван за малтретирање српског народа које је Приштина спроводила кроз све системе власти.

Он је навео да су Срби разумјели поруку предсједника Србије Александра Вучића да морају да уложе максималне напоре да сачувају мир и не дозволе ексалацију на терену, те да ће Србија увијек бити уз њих и да неће дозволити прогон.

Али, како је рекао, Срби не могу да предвиде потезе Приштине и одакле постоји реална опасност за додатну дестабилизацију прилика.

"У том смислу очекујемо од међународних снага да учине све да спрече Приштину да искористи ову ситуацију и настави институционално насиље над нашим народом", рекао је Симић.

Он је навео да су међународне снаге појачале своје присуство на терену, те позвао Кфор и Еулекс да остану присутни и да се ускладе са статусном неутралношћу и мандатом према Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН.

"Желимо мир, смиривање ситуације, поштовање међународног јавног права и бриселских споразума. Ово није ад хок одлука, 9,5 година смо дали простор да се поштује шта је потписано. Сматрали смо да ЕУ неће дозволити да буде отирач приштинским званичницима", рекао је Симић.

Поводом информација да су се специјалне приштинске јединице кренуле на сјевер Косова, Симић је рекао да је то још један спин из Приштине и да се појавило и десетине других, како би се дестабилизовале прилике на терену и још више подигле тензије и да се за све окриве Срби на Космету и званични Београд.

Градоначелници на сјеверу КиМ поднијели оставке


Градоначелници четири општине на северу КиМ јутрос су и формално потврдили оставке на своје ункције.

Као што је најављено, јутрос су одржане посебне сједнице скупштина у четири општине на северу Косова и Метохије на којима су градоначелници Лепосавића, Северне Митровице, Звечана и Зубиног Потока и формално поднели оставке на своје функције.

На истим седницама, потом су оставке на своје мандате поднели и председници скупштина општина, као и одборници у локалним парламентима.

На овај начин, представници четири локалне самоуправе на северу КиМ кренули су у спровођење одлука и закључака који су донети на суботњем заседању политичких и институционалних представника српског народа на КиМ.

ЕУ: Приштина одмах да продужи процес пререгистрације возила

Портпарол Европске уније Петер Стано позвао је приштинске власти да одмах одложе примјену одлуке о регистарским таблицама и продужи процес пререгистрације, преноси данас Албаниан пост.

Представник ЕУ је истовремено затражио од Приштине да обустави казнене акције за грађане који имају аутомобиле са српским регистарским ознакама.

"То значи моментално продужење процеса пререгистрације возила", навео је Стано.

У одговору за Албаниан пост он је такође казао да је одговорност на странама да обијезбеде мир и уздрже се од акција које ће довести до ескалације тензија.

Повлачење српских представника из приштинских институција за портпарола ЕУ није рјешење за актуелне спорове, али, како је рекао, "има потенцијал за ескалацију тензија на терену".

Стано је подсјетио и на обавезе приштинских институција да спроведу споразум о формирању Заједнице општина са српском већином, пренио је Косово онлајн.

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел синоћ је оцијенио да повлачење Срба на КиМ из приштинских институција није рјешење за актуелне спорове и има потенцијал да додатно ескалира напетости на терену.

"Недавна дешавања у односима између Косова и Србије доводе у опасност године напорног рада и достигнућа постигнутих у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, и отежавају безбједносну ситуацију у региону и шире", навео је Борел у писаној изјави, објављеној на сајту Европске службе за спољне послове.

Он је додао да Европска унија позива обе стране да се уздрже од било каквих једностраних акција, које би могле да доведу до даљих тензија.


Независне новине