Умјесто снијега, у новембру провијавају комарци :: Semberija INFO ::

 

Умјесто снијега, у новембру провијавају комарци


БАЊАЛУКА, КОТОР ВАРОШ - Иако смо у овом дијелу године више навикли на сњежне падавине него на најезду комараца, ови инсекти, као никад до сада, улазе у куће и задају проблеме грађанима.

Наиме, топла овогодишња јесен утицала је на појаву комараца у Српској.

Како је за "Независне новине" рекао Рајко Рољић, виши асистент на Катедри за зоологију на Природно-математичком факултету у Бањалуци, оваква појава није неуобичајена с обзиром на топло вријеме.

"Комарци се припремају за хибернацију, тј. презимљавање,  могу да презиме у нашим домовима, гаражама, подрумским просторијама, гдје је год температура довољно висока за њихово презимљавање", рекао је Рољић.

Према његовим ријечима, њихово присуство биљежимо све до дубоке јесени усљед благог и топлог времена која се ове године биљежи.

"Комарци који се ове јесени појављују нису толико опасни, те мислим да грађани немају разлога за бригу", рекао је Рољић.

Грађани  истичу да се не сјећају да је јесен била топла као ове године, али исто тако кажу да се не сјећају веће најезде комараца у новембру него ове јесени. 

Драгана К. из Бањалуке каже да борбу с комарцима води већ неколико дана.

"Када сам прије неколико дана дошла с посла, у стану сам затекла непријатно изненађање. Наиме, ујутру кад сам кренула на посао оставила сам благо отворен прозор као и иначе, међутим када сам се вратила с посла зидови мог стана су били пуни комараца", казала је ова Бањалучанка.

Како додаје, исти проблем је имала и већина комшија у згради.

"До касних вечерњих часова сам покушавала да пронађем начин да их очистим, међутим и након чишћења они су се појављивали. Тек око понаћи сам успјела да их се ријешим користећи разна средства за чишћење", казала је Драгана, која је додала да ју је страх отворити прозор да не би поново дошла у исту ситуацију.

"Немогуће је избјећи угризе, па сам тако након буђења видјела да по тијелу имам неколико угриза", рекла је Драгана.

Власница једног козметичког салона у Котор Варошу каже да јој комарци ове јесени стварају велике проблеме, поготово у вечерњим сатима.

"Током дана их нема, али како пада мрак, а унутра су упаљена свјетла, они једноставно превладају салоном. Покушавала сам да их се ријешим на сваки могући начин, али имам осјећај да су веома отпорни", казала је она.

Како је додала, свјесна је да је топла јесен, али не може да схвати да у новембру води битку с комарцима. 

Марко С. истиче да није нормално да у ово доба године буде оволико комараца, ипак је новембар.

"Они су ту чак и током дана и током ноћи. Прије неколико дана били смо у кафићу око десет  навече и није се могло сједити од комараца. Вријеме и клима су се очигледно промијенили, што свакако није добро. Питање је шта можемо очекивати у будућности", рекао је Марко.


Независне новине