СВИ ЗА МЛАДЕНОВ ЗАКОН :: Semberija INFO ::

 

СВИ ЗА МЛАДЕНОВ ЗАКОН


Након трагичне смрти младића, грађани устали против дигиталног насиља

Након самоубиства младића Младена Дулића (22) из Лакташа, који је, како се претпоставља себи живот одузео због интернет насиља, јавност тражи да се у БиХ донесе “Младенов закон”.

На Фејсбуку је формирана група “Сви за Младенов закон”, са жељом да се кроз дискусију, приједлоге и иницијативе дефинише тзв. Младенов закон, којим би се усвојио закон против дискриминације, вријеђања и насиља преко друштвених мрежа и то на нивоу Босне и Херцеговине.

Оснивачи очекују да се групи прије свега придруже правници, правни експерти из области кривичног права, социолози, психијатри и психотерапеути како би што боље помогли у разумијевању проблема sajberbulinga  и доприњели да се направи текст закона. Молба је упућена и свима који могу помоћи да се иницијатива тзв. Младеновог закона прослиједи у Парламентарну скупштину БиХ, Дом народа и Представнички дом Парламента БиХ.

– Циљ групе је послати приједлог текста закона и пружити подршку жртвама насиља узроковано објавама преко друштвених мрежа, те подршку породицама жртава сајбербулинга- поручили су администратор.
Позвали су све који могу помоћи да се напише текст закона да се јаве.

Подсјетимо, младић из Лакташа извршио је самоубиство протеклог петка, након што је снимљен и исмијан на разговору за посао, а потом је тај снимак дијељен на друштвеним мрежама гдје се вербално иживљавање наставило.
Прије него што је извршио самоубиство у петак, младић је пријавио полицији у Лакташима спорни снимак који је објављен дан раније на друштвеној мрежи ТикТок.

Младенова породица најавила је да ће поднијети тужбе против радника бензинске пумпе, који је младића снимао, а пријатељи су рекли да ће се борити свим правним средствима да се закони измијене и пооштре казне за насиље на интернету.

Због објаве снимка саслушани су радници бензинске пумпе Вељко Тришић и Дражен Кудра из Лакташа.
Они се терете за кривично дјело неовлаштено фотографисање за које је запријећена казна до године дана затвора, односно новчана.

Српска инфо