Приштина уручује опомене због таблица; Војска Србије у приправности :: Semberija INFO ::

 

Приштина уручује опомене због таблица; Војска Србије у приправности


Предсједник Србије као врховни командант издао је наредбу Војсци Србије да буде у приправности због ситуације на Косову, односно да подигне степен борбене готовости на онај ниво да може да одговори на сваки задатак, рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић, преносе београдски медији.

Од поноћи је Приштина почела примјену нових мјера за пререгистрацију возила са српских на локалне, такозване РКС таблице, а косовска полиција почела је да уручује опомене због таблица.

Косовска полиција почела је на административним прелазима да уручује возачима са регистарским таблицама градова са сјевера Космета опомене и потврде да су обавијештени да треба да пререгиструју возило.

- Имамо информацију да је косовска полиција на административном прелазу Јариње и Брњак кренула са уручивањем ових опомена – оно што је сигурно у овом тренутку јесте да то неће промијенити било какав став Срба на КиМ, нарочито на сјеверу КиМ по питању пререгистрације - рекао је предсједник Општине Сјеверна Митровица Милан Радојевић.

- Причали смо и са грађанима, они су ријешили да неће мијењати таблице, надају се да ће доћи до неког компромисног рјешења и доћи до неког договора - истакао је новинар ТВ Мост Лазар Стевић.

Из Приштине је саопштено да је пререгистрација могућа до 21. априла сљедеће године, а да од 21. новембра почиње кажњавање возача са 150 евра, ако на возилима буду имали таблице почетних слова градова на Косову које издаје МУП Србије. Срби на сјеверу Космета нису никоме пријетња и са наше стране неће бити никаквих инцидената ни проблема све док не буде изречена прва казна, истиче предсједник општине Сјеверна Митровица. Подсјећа да је Приштина у претходном периоду поставила више база на сјеверу Космета и довела јединице из других крајева.

- Оно што можемо очекивати јесте да те специјалне јединице покушавају да уруче и ове опомене, али и да изрекну прве казне. Са наше стране, ми заиста се надамо да ће у ове три недјеље међународна заједница извршити додатни притисак на Приштину да спријечи било какве тензије на терену јер оно чему данас свједочимо јесте упорност Аљбина Куртија да настави са имплементацијом ове одлуке, иако се она не може споровести на терену, из више разлога - истакао је Радојевић.

Спровођењем ове одредбе доприноси се нарушавању безбједносне ситуације, оцјењује Радојевић и истиче да је у интересу Срба мир и стабилност.
 
(РТРС)