Најезда бубамара у Српској :: Semberija INFO ::

 

Најезда бубамара у Српској


Ројеви бубамара данима већ опсједају већину градова у Српској, али и мјеста у земљама окружења, док велики број ових шарених буба "усељава" и у станове.

Наиме, грађани муку муче с бубамарама, које миле и гамижу по зидовима, увлаче се у намјештај, столарију, пукотине и одјећу.

Исидора С. с породицом живи у кући у једном бањалучком приградском насељу, а бубамаре јој, како каже, стварају велике проблеме јер чим отвори врата оне улазе у кућу.

"На вањским зидовима су читави ројеви, али сви максимално пазимо да што мање улазе унутра", рекла је Исидора за "Независне".

Како каже, принуђени су да набављају разне хемијске препарате како би уништили ројеве ових буба.

Како је за "Независне новине" рекао Рајко Рољић, виши асистент на Катедри за зоологију на Природно-математичком факултету у Бањалуци, топла јесен је један од главних разлога за овако повећан број бубамара.

"Ове јесени видимо да је присутан повећан број ових инсеката, али главни разлог за то је топло вријеме. Ово су такозване азијске бубамаре које су у овом периоду године веома активне како због топлог времена, тако и због тога што траже мјесто за хибернацију, односно мјесто гдје ће презимити", рекао је Рољић.

Како је рекао, бубамаре нису опасане и грађани немају разлога за бригу јер је ова појава сасвим природна.

"Ова врста бубамара није опасна по здравље људи, али наравно да постоје и грађани који су алергични на ову врсту буба, те постоји могућност да изазову одређене алергијске реакције", рекао је Рољић.

Према његовим ријечима, приликом уклањања ових буба потребно је бити веома пажљив.

"Најефикаснији начин за уклањање ових буба је усисавање, али врло пажљиво јер уколико се оне згњече, могу оставити флеке и јако неугодан смрад", рекао је Рољић.

Како додаје, азијска бубамара је опасна по друге домаће инсекте.

"Показало се да ова врста бубамаре у исхрани користи и своје европске рођаке, односно јајашца европске бубамаре као и ларве. Такође, у тјелесној течности ове бубамаре налазе се паразити који су опасни за друге инсекте", рекао је Рољић.

Како је казао Рољић, азијска бубамара је увезена из Азије првобитно из намјере сузбијања паразита у пољопривреди.

"Ова врста бубамаре се користи у сузбијању паразита у пољопривредној и стакленичкој производњи јер се храни лисним вашима. Ова бубамара такође може наносити штету у виноградима јер јој је омиљена храна грожђе", казао је Рољић.

(Независне)