ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИЦИ РС УСАВРШАВАЋЕ СЕ У СРБИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИЦИ РС УСАВРШАВАЋЕ СЕ У СРБИЈИ


Државни службеници у Републици Српској ускоро ће моћи да се усавршавају и уче нове вјештине у Србији, захваљујући меморандуму о сарадњи који су недавно потписали Национална академија за јавну управу Републике Србије и  Агенција за државну управу Републике Српске.
 
Неке од главних користи таквог меморандума су провођење заједничких програма стручног усавршавања, али и размјена добре праксе и искустава у овој области, те размјена државних службеника упућивањем на стажирање, објашњава за Српскаинфо директор Агенције за државну управу РС Александар Радета.

– Значај овакве сарадње је у томе да и једни и други можемо убудуће користити заједничке предаваче и искуства, разне модалитете обука, програме и све остало, те да не морамо изнова тражити те предаваче и такорећи измишљати топлу воду, већ можемо да користимо добре праксе једних и других, да се помогне у усавршавању државних службеника. А када се државни службеници усавршавају, треба мање запошљавања и то је и у функцији стабилизације и уштеде у средствима. Много је лакше обучити људе некој новој вјештини него запошљавати нове с тим вјештинама – каже Радета.

По његовим ријечима, обучавање и усавршавање службеника из РС овим би требало да буде знатно олакшано.
 
– Рецимо, умјесто да плаћамо стручњаке разних профила који би обучавали наше државне службенике, бићемо у могућности да те службенике пошаљемо на обуку у Србију, гдје већ имају ангажоване и плаћене те стручњаке, што значи да ћемо имати и бесплатне обуке. Осим тога, предавачи Националне академије из Србије из разних области ће долазити код нас да предају и да нам на тај начин помогну – истиче Радета.

Када се унапређују компетенције запослених у јавној управи, додаје, обезбјеђује се и бољи квалитет услуга које јавна управа пружа грађанима и привреди.

Национална академија за јавну управу Србије је централна институција система стручног усавршавања у јавној управи Србије, са статусом јавно признатог организатора активности неформалног образовања одраслих, која ради од почетка прошле године.

(Српска инфо)