ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН – 13.10. :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН – 13.10.


54. године – Умро је римски цар и историчар Клаудије И. Према предању узрок његове смрти биле су отровне печурке које му је дала његова жена Агрипина да би обезбедила престо за свог сина из претходног брака, Нерона. Током Клаудијеве владавине од 41. подручје јужне Енглеске организовано је као римска провинција. Написао је историју Рима и аутобиографију.
 
1792. године – Председник САД Џорџ Вашингтон положио је камен-темељац Беле куће, председнике резиденције у Вашингтону.

1815. године – Стрељан је француски маршал Жоаким Мира, најчувенији међу Наполеоновим командантима армије, краљ Напуља од 1808. до 1815. године. Заробљен је при покушају да поново освоји Напуљ, а потом погубљен.

1860. године – Прва фотографија из ваздуха направљена је из балона изнад Бостона у САД.

1884. године – Лондонска четврт Гринич установљена је као универзални (нулти) меридијан од којег се рачунају географске дужине и временске зоне на Земљи (Греенwицх Меан Тиме).

1905. године – Умро је енглески глумац Хенри Ирвинг, један од највећих трагичара 19. века, први глумац којем је 1895. године додељена племићка титула.

1923. године – Турски парламент прогласио је Анкару, бившу Ангору, престоницом Турске.

1925. године – Рођена је Маргарет Хилда Робертс, позната као Маргарет Тачер. Године 1979. постала је прва жена премијер у историји Велике Британије и била на том положају најдуже од свих дотадашњих премијера у 20. веку. Због несугласица у њеној Конзервативној партији у новембру 1990. године је поднела оставку.
 
1943. године – Италија је након капитулације (8. септембра) објавила рат Немачкој, свом бившем савезнику у Другом светском рату.

1972. године – Совјетски путнички авион “Иљушин 62” срушио се у близини московског аеродрома. У дотада највећој авионској несрећи погинуло је свих 176 путника и чланова посаде.

1976. године – Боливијски теретни авион “Боинг 707”, којем је након полетања отпао један мотор, пао је на главну улицу Санта Круза. Погинула су три члана посаде и више од 100 људи на тлу.

1977. године – Четири Палестинца отела су изнад Медитерана авион немачке компаније Луфтханса који је летео из Мајорке и преусмерили га у Могадиш у Сомалији. Немачки командоси успешно су савладали отмичаре и ослободили путнике 17. октобра.

1988. године – Лабораторијско испитивање је показало да је “Торински покров”, у којем је, према веровању многих хришћана, сахрањен Исус Христос, лажан и да потиче из Средњег века.

1990. године – У цркви Светог Василија Блаженог на Црвеном тргу у Москви одржана је прва литургија после 73 године.

1993. године – Суд у Хамбургу прогласио је кривим Немца Гинтера Пархеа због рањавања ножем југословенске тенисерке Монике Селеш. Осуђен је условно на две године затвора.

1997. године – Британски премијер Тони Блер сусрео се са лидером Шин Фејна Гери Адамсом. То је био први сусрет британског премијера и лидера Северне Ирске након више од 70 година.

1997. године – Британски суперсонични аутомобил је први успео да на тлу пробије звучни зид, постигавши брзину од 1.222,7 километара на час.

1998. године – Након седмодневних интензивних преговора и под претњом војне интервенције НАТО-а, председник СР Југославије Слободан Милошевић прихватио је долазак Верификационе мисије ОЕБС која ће пратити спровођење резолуције УН о Косову од 23. септембра и ваздушну посматрачку мисију над Косовом.

2000. године – У терористичком нападу на амерички војни брод у јеменској луци Аден погинуло је 17 морнара. САД су за напад оптужиле саудијског држављанина у егзилу Осаму бин Ладена.