ЕЛЕКТРОНСКA РАЗМЈЕНA ПОДАТАКА :: Semberija INFO ::

 

ЕЛЕКТРОНСКA РАЗМЈЕНA ПОДАТАКА


Унапређењем постојеће сарадње између Фонда ПИО Републике Српске и Републичког фонда ПИО Србије и стављањем у функцију електронске размјене података о чињеници наступа  смрти корисника права на пензију, достављање потврде о животу до краја текуће године за кориснике Фонда ПИО Републике Српске са пребивалиштем на подручју Србије више није услов за наставак редовне исплате пензија у наредној години.
 
Обавјештавамо 20.520 корисника Фонда ПИО Републике Српске са пребивалиштем у Србији  да више нису у обавези, као што је то било до сада, да на крају календарске године достављају потврду о животу. 
 
На овај начин корисницима Фонда ПИО Републике Српске са пребивалиштем у Србији олакшава се обезбеђење документације тако што се потврда о животу, као документ којим се обезбеђује наставак исплате пензије у наредној години, потпуно укида. 
 
Тиме престаје и досадашња пракса одласка корисника до једног од пет надлежних органа за овјеру потврде о животу, што поједностављује и олакшава обавезу корисника по питању доказивања њиховог статуса.
 
Фонд ПИО Републике Српске је могућност електронске размјене података о чињеници смрти корисника заокружио са свим носиоцима осигурања држава насталих на подручју бивше СФРЈ осим са Фондом ПИО Македоније, гдје  живи око 180 корисника. 
 
Електронском размјеном података о чињеници наступа смрти, практично се смањује могућност преплате пензије у случајевима када  се чињеница смрти  корисника права, у складу са законом, Фонду не пријављује благовремено, односно у року од 30 дана.