Политичке партије у БиХ крију одакле им новац :: Semberija INFO ::

 

Политичке партије у БиХ крију одакле им новац


СТРАЗБУР, БАЊАЛУКА - Само једна препорука спроведена је у вези с објављивањем информација о финансијама политичких партија и политичких субјеката који учествују на изборима, стоји у извјештају Групе земаља за борбу против корупције за БиХ (ГРЕЦО).

Што се тиче транспарентности финансирања партија, како је истакнуто, домаће власти предложиле су само дјелимична рјешења која не задовољавају европске стандарде.

"На примјер, политичке партије су биле у обавези да воде евиденцију о чланаринама и добровољним прилозима и да издају потврде о томе, да у финансијским рачунима укључе бенефиције добијене од повезаних лица и да успоставе механизме интерне финансијске контроле", навели су они, уз напомену да се то није десило.

Осим тога, како је истакнуто, захтијева се да се за финансирање користи банкарски систем којим се уплаћују износи политичким партијама, као и да се уведе принцип јединственог рачуна кампање, чиме би се, како је наглашено, повећала транспарентност рачуна и активности субјеката повезаних са политичким партијама.

Посебан проблем је, како је наглашено, недостатак адекватних санкција за кршење правила о финансирању странака.

"Иако је при Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ основана нова Служба за ревизију финансирања политичких партија, нема доказа о повећању финансијских и кадровских ресурса додијељених ЦИК-у за обављање његових надзорних функција које се односе како на финансирање партија тако и на изборе, нити је сарадња и координација између ЦИК-а и пореских и органа за спровођење закона ојачана на оперативном и извршном нивоу", истакли су они.

Како истичу, потребно је наставити процес реформи како би се додатно повећала транспарентност политичког финансирања и подстакла улога политичких партија као основног елемента демократског система.

"ГРЕЦО још једном апелује на БиХ да у потпуности спроведе осам од девет препорука на тему II које остају неријешене", истакнуто је.

Азра Хусарић Омеровић, новинарка БИРН-а, за "Независне новине" каже да је финансирање политичких странака транспарентно у оној мјери у којој њима одговара да то прикажу како би показали одрживост и рад њихове странке.

"То је оно што је јавности доступно путем странице ЦИК БиХ, односно из финансијских извјештаја објављених на њиховој страници. Међутим, проблем у праћењу њиховог финансирања настаје у ситуацији да ЦИК БиХ не може провјеравати ништа изузев онога што су они доставили кроз свој извјештај. Због тога јавности, али ни организацијама које прате финансијске токове нису познати додатни извори финансирања изузев оним појединцима који се баве истраживањима и успију доћи до таквих навода и доказа", истиче она.

Како наводи, примјер нетранспарентног финансирања су и донације које се достављају у кешу за потребе финансирања теренских активности, активиста, дружења, нарочито у предизборној кампањи, али и организовање догађаја од стране других лица, а који се користе у сврху промоције политичке странке.

"Све је ово видљиво уколико погледамо колико је коштала предизборна кампања у виду промоције, а колико је стварни приказани трошак те политичке странке", закључује Хусарић Омеровићева.


Независне новине