Владимир Тадић фотографијама домаћих природних љепота осваја цијели свијет :: Semberija INFO ::

 

Владимир Тадић фотографијама домаћих природних љепота осваја цијели свијет


ЧЕЛИНАЦ - Фотограф и велики заљубљеник у природне предјеле БиХ Владимир Тадић из Челинца својим је фотографијама домаћих крајолика освојио бројне свјетске награде, а његове фотографије су постале познате у цијелом свијету.

Задња награда коју је направио овај по струци машински инжењер уручена му је од стране Натионал Географика Србија на фотографском конкурсу за 2022. годину.

Тадић је освојио прву награду у категорији крајолика фотографијом села Медна, код Мркоњић Града.



"Послао сам фотографије у четири категорије и освојио награду у категорији пејзажа или крајолика. Тим се бавим од 2016. године, а базирао сам се на фотографије крајолика. Мени је стало да сваком новом фотографијом наше природе и прелијепих крајолика њима удахнем још један живот јер ми то ствара задовољство и подстрек да даље наставим радити. Све ове награде су само врх леденог бријега, начин да јавност сазна за оно што заправо радим. Схватам да је подршка јавности битна ако хоћу да наставим да се на овај начин бавим фотографијом крајолика. Прије сваке од ових награда награђен сам дивним искуствима свједочења крајолика, жаром истраживања, тражења узвишеног, награђен способношћу и вјештинама да ухватим све то", прича за "Независне новине" Тадић.

Његова фотографија Црвених стијена на Романији уврштена је у ужи круг за календар Свјетске метеоролошке организације за 2023. годину.



"Ове године прошле су двије фотографије из БиХ, што ми је посебно драго. Нисам баш у фазону да се на Фацебооку лајкује, али ипак на овај начин можемо да погурамо фотографије из наше земље и помогнемо да се представе свјетској јавности. Уколико фотографија Романије буде уврштена у овај календар, за мене ће то бити трећи пут да се на овај начин представљам свјетској јавности", истиче он.

Такође, његова фотографија Гламочког поља освојила је прву награду за појединачну фотографију на 50. Међународном салону фотографије на тему живот села ЖИСЕЛ, која је одржана у Омољици у организацији Фотографског савеза Србије.

"Сеоски и планински крајолици су оно што највише волим да фотографишем, а ту су и авантуре, путовања и остало. Моја фотографија предјела општине Босанско Грахово је прошле године освојила убједљиво највише гласова на Фејсбуку током гласања за календар Свјетске метеоролошке организације (WМО) и била је уврштена у овај календар. Такође, и 2020. године моја фотографија прелијепе Шар планине у Сјеверној Македонији је завршила у календару WМО", каже Тадић.

Он уређује и страницу "Свјетлопис" на друштвеним мрежама, гдје објављује фантастичне фотографије са својих успона на разне планине и на којој промовише љепоте Републике Српске и Босне и Херцеговине.

"Такође, заљубљеник сам и у планинарење и до сада сам овјековјечио врхове многих планина. Највиша је била Арарат, највиши планински врх Турске, који је надморске висине 5.137 метара коју сам освојио прошле године. Циљеви у наредном периоду су Килиманџаро, највећи врх Африке, и Дамаванд, највиши врх Ирана", закључује овај заљубљеник у природу.


Независне новине