Минск тврди да Украјина планира ракетни напад на Бјелорусију :: Semberija INFO ::

 

Минск тврди да Украјина планира ракетни напад на Бјелорусију


МОСКВА, КУИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 228. дан. Високи руски дипломата Алексеј Полишчук изјавио је да би евентуална испорука далекометног или оружја велике разорне моћи Кијеву била црвена линија за Русију. Начелник Запорошке регионалне војне управе Олександар Старух саопштио је да је у ноћашњем ракетирању Запорожја које су извеле руске снаге погинуло је 12 особа.

9.09- Пентагон: Не коментаришемо експлозију на Кримском мосту

 Министарство одбране САД зна за експлозију на Кримском мосту, али је не коментарише, рекао је за "Спутњик" портпарол Пентагона.

-Видјели смо извјештаје о експлозији на Кримском мосту, али немамо шта више да додамо о тој ситуацији - рекао је портпарол Пентагона.

Он је навео да се Украјинци "храбро боре бранећи своју отаџбину и слободу и сами одлучују како, када и гдје ће то учинити".

Руски Национални комитет за борбу против тероризма саопштио је јуче да је камион дигнут у ваздух на Кримском мосту, због чега се запалило седам резервоара за гориво теретног воза, а двије саобраћајне траке су се дјеломично урушиле.

Према прелиминарним подацима руског истражног комитета, у експлозији на Кримском мосту погинуле су најмање три особе.

8.58- Градске власти: У ракетирању Запорожја 12 погинулих

У ноћашњем ракетирању Запорожја које су извеле руске снаге погинуло је 12 особа, а 49 људи је хоспитализовано, изјавио је начелник Запорошке регионалне војне управе Олександар Старух, преноси Ројтерс.

Старух је рекао да је на Запорожје испаљено 12 ракета, наводи Интерфакс Украјина.

У ракетирању је дјелимично уништена деветоспратница, пет других стамбених зграда је сравњено са земљом и много више оштећено.

-Испод рушевина можда има још људи. Акција спасавања је у току. Већ је спасено осам особа - написао је Старух на друштвеној мрежи „Телеграм“.

Ројтерс није могао независно да провјери ове тврдње.

Претходно је представник градских власти Анатолиј Куртев саопштио да је у нападу настрадало 17 особа.

8.36- Русија:Испорука далекометног западног оружја је црвена линија

Високи руски дипломата Алексеј Полишчук изјавио је данас да би евентуална испорука далекометног или оружја велике разорне моћи Кијеву била црвена линија за Русију.

-Што се тиче црвених линија, већ смо их означили. Прије свега, то су испоруке далекометног или моћнијег наоружања Кијеву - изјавио је Полишчук, преноси Тасс.

Додаје да ће Русија донијети конкретне мјере одговора на акције САД и њихових савезника који снабдијевају оружјем Кијевски режим.

Полишчук наводи и да САД помажу Украјини у регрутовању страних плаћеника и дају смјернице о борбеним дејствима.

-Све то претвара САД у учесника у сукобу. Многи западни експерти вјерују да САД воде прокси рат против Русије у Украјини - рекао је дипломата.

Полишчук истиче да је Вашингтон ангажовао и своје савезнике, подстичући их да пошаљу наоружање Украјину.

-Француска и Немачка ће повећати војну и техничку помоћ - рекао је он.

Протекле недјеље Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је у разговору са украјинским предсједником Володимиром Зеленским да ће Вашингтон обезбиједити још 625 милиона долара војне помоћи за Кијев, укључујући лансере за ракетни систем високе покретљивости, пренио је Ројтерс.

7.04- Минск тврди да Украјина планира ракетни напад на Бјелорусију

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да је украјински амбасадор у Минску Игор Кизим позван у Министарство спољних послова Белорусије, гдје му је уручена нота у којој бјелоруска страна тврди да Украјина планира да изврши ракетни напад на територију Бјелорусије.

Украјинско министарство истиче да информација о припреми напада на Бјелорусију није тачна и одбацује је као нову, како је наведено, „инсинуацију бјелоруског режима“, преноси Интерфакс Украјина.

-Не искључујемо да би уручење дипломатске ноте могло бити дио плана Руске Федерације да изазове провокацију и додатно оптужи Украјину - наведено је у саопштењу.

6.40- Градске власти: У ракетирању Запорожја 17 погинулих

У ноћашњем ракетирању Запорожја које су извеле руске снаге погинуло је 17 особа, изјавио је представник градских власти Анатолиј Куртев.

Навео је да су погођене стамбене зграде и приватне куће, преносе украјински медији.

Претходно је начелник Запорошке регионалне војне управе Олександар Старух саопштио да је на Запорожје испаљено 10 ракета, наводи Интерфакс Украјина.

6.23- Униан: Њемачка најављује нове испоруке оружја Украјини

Њемачка је најавила нове испоруке оружја Украјини, укључујући системе противваздушне одбране ИРИС-Т и 100 тенкова из Грчке и Словачке. Њемачка министарка одбране Кристин Ламбрехт најавила је снабдијевање оружјем током посјете Литванији, преноси Униан.

Осим тога, Њемачка ће оформити нову оклопну пјешадијску бригаду која се по потреби може брзо пребацити у Литванију.

6.21- Декрет Мишустина: НЕ Запорожје основана у Русији

Државно предузеће Нуклеарна електрана Запорожје основано је у Русији, са главним представништвом у Москви, објављено је у декрету руског премијера Михаила Мишустина на званичном порталу.

У документу се наводи да је Федерална агенција за државну својину овлашћена да усвоји закон о компанији, изабере генералног директора и формира фонд за регистрацију предузећа од 500.000 рубаља (око 8.300 евра).

Руски предсједник Владимир Путин 5. октобра је донео наредбу о примању нуклеарке у Запорожју у власништво Руске Федерације.


Агенције / Глас Српске