НОВЕ ЦИЈЕНЕ ГОРИВА ПОЧЕТКОМ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

НОВЕ ЦИЈЕНЕ ГОРИВА ПОЧЕТКОМ НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ


Foto: Ilustracija
Поскупљење горива у Српској је неизбјежно због раста набавних цијена, а нова поскупљења услиједиће почетком седмице.

Рекао је ово предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори РС Драган Тришић.
 
Нагласио је да у посљедњих мјесец дана није било значајних промјена цијена нафтних деривата на тржишту Српске.
 
– Већ почетком ове седмице компаније из Европе које се баве продајом деривата, као и рафинерије из којих се дистрибутери снабдијевају, повећале су цијене дизела – навео је Тришић.
 
Нагласио је да су разлози раста набавних цијена глобална дешавања које су на сцени, а тичу се могуће рецесије и промјене у политици земаља Организације земаља извозница нафте (ОПЕК).

– Такође, на све утиче и неповољна безбједносна ситуација, али и могуће ограничење постојећих рута снабдијевања – навео је Тришић, али није изнио прогнозе за колико би гориво могло да поскупи од идуће седмице.

И на бензинским пумпама у Српској навели су да ће од идуће седмице кориговати цјеновнике.
 
– Промјена цијена биће са новим набавкама. За колико тачно, не знамо. Све ће бити усклађено према новим набавкама и ограниченој маржи у промету – навели су на бензинским пумпама.
 
Потврдили су и да је већина њих кориговала цијене прије пар дана у просјеку за пет фенинга навише, па тако сада возачи за дизел треба да издвоје у просјеку око 3,15 марака по литру.

Предсједник Удружења дистрибутера нафтних деривата ФБиХ Миленко Бошковић рекао је да је због најављеног смањења производње ОПЕК-а за два дана дошло до скока од 25 фенинга прерађене нафте од добављача.
 
– Тако да је гориво у набавци у сриједу за четвртак поскупјело за 10,6 фенинга, док је набавна цијена за петак коригована навише за 15 фенинга – казао је Бошковић и додао да поскупљење горива поново отвара питање интервенције у пореску структуру јер ће тешко стање наступити у привреди.
 
Група ОПЕК+ договорила је у сриједу на састанку у Бечу да смањи заједничку производњу нафте за два милиона барела дневно, у настојању да заустави пад цијена “црног злата” изазван слабљењем глобалне економије. То је највеће смањење производње ОПЕК-а и савезника од 2020. године.
 
Казне

Поједине бензинске пумпе у Српској претходних мјесеци продавале су гориво по цијенама већим од дозвољених. Тако су им инспектори само за 15 дана у августу изрекли казне тешке 175.300 марака. Такође, од марта до краја јула инспектори су издали 230 прекршајних налога у вриједности од 1,67 милиона КМ због кршења марже при формирању цијена.
 
Одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша раније је рекао да су казне изречене пумпама кап у мору у односу на то колико зараде на основу продаје горива по вишим цијенама од дозвољених.
 
– То је исто као да су им рекли наставите жешће. Ништа те казне не значе, већ инспектор треба да затвори бензинску пумпу на мјесец дана и онда ће они бити у проблему – казао је Грмуша, пише Глас Српске.

(Српска Инфо)