СЛУЧАЈ ТРОВАЊА ГЉИВАМА У СРБИЈИ УПАЛИО АЛАРМ И У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

СЛУЧАЈ ТРОВАЊА ГЉИВАМА У СРБИЈИ УПАЛИО АЛАРМ И У СРПСКОЈ


- Гљиве су ове сезоне никле као никад, због чега су шуме пуне берача, а искусни гљивари упозоравају становнике да беру, али и купују само оне за које су 100 одсто сигурни, јер и једна отровница може бити кобна.
 
Аларм је упаљен у Србији гдје је седморо Шапчана, који су се отровали печуркама купљеним на пијаци, завршило у болници. Једна жена је преминула, док су остали  у тешком стању.

И у Српској, тачније у Добоју и Бањалуци, забиљежени су случајеви тровања, на сву срећу без већих посљедица. То потврђује и податак да у Клиници за инфективне болести Универзитетског клиничког центра РС тренутно нема хоспитализованих због сумње у тровање гљивама.

Неискусни берачи најчешће јестиву рујницу или рудњачу замијене са отровном мухаром, која је била и узрок тровања у Добоју.

- У Служби хитне помоћи било је више случајева тровања, од којих један тежи, гдје су се отровале мајка и кћерка. Оне су збринуте у добојској болници, а добили смо информацију да су сада добро - рекла је докторка у добојској Хитној помоћи Зорица Малиновић.

Четири лакша случаја тровања гљивама забиљежена су у Бањалуци.

Начелница Хитне службе у бањалучком Дому здравља Нада Бањац казала је да је први симптом тровања повраћање.

- У случају сумње у тровање гљивама одмах се треба јавити љекару, поготово ако се тегобе јаве након шест часова - казала је Бањчева.

Искусни упозоравају да они који беру шумске гљиве морају из више извора да провјере сродност са отровницама, а познати бањалучки гљивар Љубинко Кежић каже да литература и информације на интернету знају да заварају па људи морају да буду веома опрезни и 100 одсто сигурни да није отровна.

- Најсмртоносније на нашим просторима су пупавке - црвене, зелене и бијеле. Наши људи знају баш мало о гљивама, олако схвате све то, беру отприлике и то касније продају и на пијацама. Зато се и дешава да дође до тровања - рекао је Кежић за "Глас".

Он прича да је ове године било доста гљива свих врста, осим вргања којег је било нешто слабије.

- Берем гљиве од дјетинства, о појединим врстама знам доста. Гљиве су веома драгоцјене, али само за оне који знају о њима. Не би их смио брати неко ко о њима зна само површно, али исто тако и када људи купују на пијаци морају бити пажљиви - рекао је Кежић.

Подвлачи да гљиве нису никакав експеримент, али ни игра, тако да се брању мора приступити максимално опрезно.

- Код нас има доста људи који знају за лисичарку па је мијењају са тзв. заводницом, која је слична њој, али је отровна. Додуше, не припада у врсту смртно опасних. Људи који превише експериментишу настрадају. Ја бацим сваку у коју нисам 100 одсто сигуран, јер не желим да ризикујем - рекао је Кежић.

Симптоми 

Симптоми тровања гљивама јављају се пола сата након јела ако се ради о слабијем тровању које не доводи до смртних случајева. У случају да се знакови тровања јављају шест до осам сати након конзумације, ради се о тешком тровању, чак и могућности смртног исхода. Симптоми се могу јавити чак и 24 сата након конзумације.

Најчешћи симптоми су болови у стомаку, константна мучнина, повраћање, дијареја. Други симптоми су сувоћа уста и коже, сузне очи, ошамућеност, знојење, осјећај хладноће и прениска температура, јака главобоља, проблеми у функционисању дисајних органа, проблеми у раду срца, те бол у бубрезима и желуцу.

(Глас Српске)