СИНДИКАТ ТРАЖИ НАЈНИЖУ ПЛАТУ ОД 550 КМ :: Semberija INFO ::

 

СИНДИКАТ ТРАЖИ НАЈНИЖУ ПЛАТУ ОД 550 КМ


Савез синдиката РС тражи да се до краја мјесеца донесе одлука о повећању најниже плате у Српској на 550 КМ, а у децембру и на 600 марака, али послодавци неће подржати такав захтјев.

Предсједништво Савеза синдиката је, наиме, јуче најавило да ће на сједници Економско-социјалног савјета РС већ у сриједу, 31. јула, тај захтјев бити на дневном реду, те да очекује да Влада РС донесе такву одлуку и ако послодавци буду против.

Из Уније удружења послодаваца РС најављују, међутим, да неће подржати такав дневни ред за ову сједницу социјалних партнера у РС. Саша Тривић из Уније тврди да је разлог принципијелност.

– О томе се може причати у новембру и децембру. То се једном годишње ради и ми нећемо усвојити такав дневни ред и неће се сада о томе причати, када синдикат таквом идејом покушава да се представи као борац за радничка плата. А ми ћемо с Владом настојати да договоримо до краја године неко повећање најниже плате у Српској – каже Тривић.

Савез синдиката, подсјећамо, сматра да постоји економска оправданост за такву одлуку, те да параметри показују да је повећање најниже плате могуће. Добит у реалном сектору износи, кажу, 1,66 милијарди марака, а повећање добити не прати и повећање плата.

Тривић одговара да није истина да плате нису расле, што се види, каже, ако се погледају приходи Пореске управе од пореза и доприноса који су порасли.

– Ми имамо пораст добити, али дијелом је извор тога у злоупотребама, односно имамо дио послодаваца који исплаћује плате у кешу, па онда тако направе добит, па преко тога исплате плату. Генерално, неке фирме су радиле боље, неке лошије, али мислим да је раст плата био јачи него што је био раст добити – истиче Тривић.
По његовим ријечима, и пословање многих послодаваца је угрожено захваљујући расту плата који није пратио раст прихода.

(Српска инфо)