РОДИТЕЉИ ПРОТИВ ЧЕСТИХ ПРОМЈЕНА УЧИТЕЉИЦА, ТРАЖЕ СТАЛНУ ЗАМЈЕНУ ИЛИ ДЈЕЦА НЕЋЕ У ШКОЛУ :: Semberija INFO ::

 

РОДИТЕЉИ ПРОТИВ ЧЕСТИХ ПРОМЈЕНА УЧИТЕЉИЦА, ТРАЖЕ СТАЛНУ ЗАМЈЕНУ ИЛИ ДЈЕЦА НЕЋЕ У ШКОЛУ


Ученицима четвртог разреда Основне школе "Милош Црњански" се већ годинама, како кажу њихови родитељи, константно мијењају учитељице разредне наставе, а како најављују, спремни су и да дјецу престану слати у школу ако се њихови захтјеви не усвоје.

Наиме, како је за "Независне" казао један од родитеља, од почетка школовања дјеце, дакле од првог разреда, измијенило им се шест до седам замјенских учитељица.

"Неке се задрже пар мјесеци, неке читаво полугодиште, а таман када се дјеца навикну, дође нова", казао је овај родитељ.

Према њиховим ријечима, ово на дјецу оставља негативне посљедице, не желе да раде домаће задатке, а често и бојкотују одлазак у школу.

"Кап која је прелила чашу је када су дјеца дошла први дан школске године, а замјена се уопште није појавила", казали су они.

Наиме, разлог ових честих измјена је одсуство редовне учитељице разредне наставе због боловања, те иако имају разумијевања за то, сматрају да би рјешење проблема била стална замјена, јер режим који је био претходних година није добро утицао на ученике.

Они су због тога послали захтјев, како према школи, тако и према Министарству просвјете и културе Републике Српске.

"Дјеца испаштају у сваком смислу, ту су недостатак знања за њихов узраст и често навикавање на другачији начин рада. Код дјеце се јављају незадовољство, одбојност према школи и школским обавезама", казали су родитељу у захтјеву.

С тим у вези су и најавили да ако њихов захтјев не буде разматрам кроз 10 до 15 дана, односно ако не виде помак ка рјешењу овог проблема, спремни су да своју дјецу не шаљу у школске клупе.

Са друге стране, како је казао Никола Радуловић, директор ОШ "Милош Црњански", овдје се ради о поштовању слова закона, конкретно правима радника, те наглашава да су школи руке везане.

"Заштита радника нам је на првом мјесту", казао је Радуловић те објаснио да њихова редовна учитељица разредне наставе има одређене здравствене проблеме, те када отвори боловање они су дужни да траже замјену, а та замјена не може увијек бити иста.

"Закон је такав да када радник отвори боловање, ми након одређеног рока морамо да расписујемо конкурс за пријем другог радника у својству његове замјене", казао је он.

Како даље истиче, редовна учитељица разредне наставе најчешће отвари боловање на неодређено вријеме те је неизвјесно када ће се вратити на посао.

Природа ситуације је таква да када се редовна учитељица врати на посао, што може бити након 20 или мјесец дана боловање, учитељица која ју је мијењала одлази, а проблем сталних измјена настаје јер када редовна учитеља опет отвори боловање, претходна замјена је најчешће нашла неки други посао или се једноставно не пријави за конкурс, тако да на њено мјесто дође друга, односно нова.

Према његовим ријечима, разумије сваког родитеља који жели најбоље за своје дијете, а како каже, нада се да ће на родитељском састанку родитељима ово моћи и објаснити.

"Не радимо ништа на личној основи, једноставно морамо да поштујемо закон и процедурална правила", казао је он.

(Независне)