ВУЧИЋ: ХАРАДИНАЈА ЋЕ ИЗ ХАГА ПУСТИТИ ПОСЛЕ 48 САТИ, ОВО ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ТРИК :: Semberija INFO ::

 

ВУЧИЋ: ХАРАДИНАЈА ЋЕ ИЗ ХАГА ПУСТИТИ ПОСЛЕ 48 САТИ, ОВО ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ТРИК


Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug
Рамуш Харадинај јуче је поднео неопозиву оставку на функцију премијера привремених институција у Приштини, због позива Специјалног суда у Хагу
 
Државни врх Србије, на челу са председником Александром Вучићем састао се синоћ у Београду како би разговарао о неопозивој оставци коју је Рамуш Харадинај поднео на функцију премијера привремених приштинских институција.
Тим поводом, председник Србије је данас поручио да ће држава реаговати смирено и без било какве еуфорије.

​- Разумемо и потребу и очекивање нашег народа за задовољењем правде наших људи који су трпели стигму јединих злочинаца, разумемо задовољства код нашег народа због позива Рамушу Харадинају на саслушање. Међутим, сматрамо да разлога за радост нема, не што позитивно мислимо о Харадинају, већ због последица које долазе после тог чина, пре свега како ће се Албанци и међународна заједница односити према српском народу и Србији - поручио је председник.

Он је рекао да је положај Срба после ове оставке бити још тежи него што је то било до јуче, јер ће доћи до још јаче нескривене мржње Албанаца.

- У том смислу ћемо посветити још већу пажњу безбедности нашег народа и Срби на КиМ могу да рачунају на подршку државе. Мислим да овај потез води даљем одлагању наставка дијалога Београда и Приштине - изјавио је Вучић и нагласио да је ова оставка "политички трик којим Харадинај постаје јунак".

Нагласио је да ће суштински политичка ситуација у Приштини стремити даљем приближавању, уједињавању и наставку прише о "Великој Албанији".

- Наша су предвиђања да ће Харадинај отићи у Хаг и да че га пустити после 48 сати, он ће се вратити у Приштину као херој. Он тиме жели да обезбеди победу најтврђе албанске опције на изборима који ће се највероватније десити у септембру или октобру, циљ ће бити освајање већине, без Српске листе. Истовремено, док то траје, немогуће ће бити да ми наставимо дијалог, таксе ће остати и то је њихов план - рекао је председник Вучић и нагласио да у наредних месеци очекује пребацивање притиска на Србију.

- Иако нигде не пише у папирима ЕУ да мормао признати независност. И ја вам кажем сад, ти притисци ће бити усмерени на то да признамо независност Косова, јер Албанци од Србије ништа друго - рекао је он и поручио да је Србија суверена земља која жели добре односе са свима, али да није наш посао да штитимо интересе светских сила, већ интересе Србије.

Подсетимо, Харадинај је данас поднео неопозиву оставку, а као разлог навео то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени.

Он је на крају седнице Владе Косова саопштио да подноси неопозиву оставку, а као разлог је навео то што је добио позив да да исказ пред Специјалним судом у Хагу, у својству осумњиченог за ратне злочине.

Телеграф