Суша преполовила принос купуса :: Semberija INFO ::

 

Суша преполовила принос купуса


БАЊАЛУКА - Суша је ове године свој траг оставила на већини повртних култура, а између осталог, и на купус, чији ће приноси, према ријечима пољопривредних произвођача, бити мање и до 50 одсто.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да су пољопривредници ове године засадили велике површине поврћа уопште, између осталог и купуса.

"На њему је суша оставила свој траг у великом обиму. Ове године наш главни проблем је суша, због које ће приноси бити знатно мањи, како купуса, тако и других повртарских култура", рекао је Мастало.

Како је додао, у вријеме садње ове биљне културе биле су велике температуре које су већ на почетку уништиле засаде.
"На самом почетку имали смо високе температуре које су, упркос наводњавању, већ тада знатно утицале на купус", рекао је Мастало додајући да је ово један од разлога који ће сигурно утицати и на цијену.
"Суша, поскупљење репроматеријала, горива и ђубрива разлози су који ће сигурно утицати на коначну цијену овог поврћа. Понуда ће сигурно бити мања, а цијена ће бити већа", рекао је Мастало.
Према његовим ријечима, тренутна откупна цијена по килограму купуса је 0,6 КМ, али више цијене се очекују када сезона купуса буде у пуном јеку, односно у октобру.
"Када почне сезона кисељења купуса, можемо сигурно очекивати више цијене, ако цијене буду ниже, пољопривредни произвођачи ће бити у великом проблему", рекао је Мастало.
Понуда и потражња одређује цијену поврћа које је међу најомиљенијим у нашим крајевима.
"Никада не можемо да одредимо коначну цијену, јер ми имамо седмично одређивање цијена, зависно од тога колико добављачи откупљују", рекао је Мастало, додајући да берба почиње у октобру.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, рекао је за "Независне новине" да ће у овом дијелу Федерације принос купуса бити мањи за 50 одсто.
"Имали смо врло тежак почетак садње, сад је киша мало поправила ситуацију, али свакако ћемо имати мањи принос за 50 одсто", рекао је Хасановић додајући да ће то бити главни разлог за вишу цијену.
"Према нашим процјенама, цијена би требало да иде до једне КМ по килограму, то је оно што би било најреалније за ову ситуацију", закључио је Хасановић.


Независне новине