“Павгорд” и новосадски „Галенс“ улазе у Павловић банку и ФГ „Бирач“ :: Semberija INFO ::

 

“Павгорд” и новосадски „Галенс“ улазе у Павловић банку и ФГ „Бирач“


Фочанска фирма “Павгорд” и новосадски “Галенс” планирају да понуде Влади Републике Српске откуп 43 милиона КМ потраживања институција и предузећа РС од Фабрике глинице (ФГ) „Бирач“, а како би испунили услове за то већ су купили хотел „Јахорина“, те са седам милиона планирају докапитализовати Павловић Интернатионал Банку.

Подсјећамо, Влада РС закључила је 11. јула да  „Batagon International“  из Швајцарске није испунио уговорне обавезе о откупу потраживања Српске од ФГ „Бирач“ и задужила институције и предузећа да раскину уговор са том компанијом.

Поред раније заинтересованих, компаније “AluChem” из САД-а и „Metal Investments Limited“ браће Миле и Младена Секанића из Лондона, те „Боксита“ из Милића, за откуп потраживања сада су у игри и „Галенс“ из Новог Сада и „Павгорд“ из Фоче.

С обзиром да је Влада РС раније одредила услове које потенцијални купац треба да испуни да би откупио потраживања РС у ФГ „Бирач“, те да они подразумијевају улагање у банкарство и хотелијерство, „Галенс“ и „Павгорд“ су већ предузели кораке ка испуњавању тих услова.

Продат хотел „Јахорина“

На лицитацији одржаној прошле седмице новосадска и фочанска фирма купиле су девастирани хотел „Јахорина“ на истоименој планини.

Хотел „Јахорина“, који је изгорио у пожару 2002. године и од тада није у употреби,  платили су 3,5 милиона марака.

Купац се обавезао да ће на мјесту хотела „Јахорина“ саградити луксузни хотел, да ће и року од годину почети са градњом и у року од три године завршити градњу новог хотела.

Купац је био обавезан и да достави доказ о постојању сопствених финансијских средстава на рачуну домаће или иностране банке намијењених за градњу у износу не мањем од 30 милиона КМ.

Акције Павловић банке на јавној понуди

Након неколико пута одгађане докапитализације Павловић Интернатионал Банке 13. јуна је расписан нови јавни позив за продају акција те банке у износу од седам милиона марака.

Цијели поступак требало би да буде завршен најкасније до 22. јула. До претходног петка, до када је трајао рок за право прече куповине, није извршена докапитализација, па су акције јавно понуђене на Бањалучкој берзи.

„Галенс“ и „Павгорд“ би и у овом случају требало да буду купци, а седам милиона КМ да уплате ових дана, најкасније у понедјељак.

capital.ba/infobijeljina.com