Макрон и Шолц писали Вучићу: Покажите спремност за тешке одлуке :: Semberija INFO ::

 

Макрон и Шолц писали Вучићу: Покажите спремност за тешке одлуке


Предсједник Србије Александар Вучић примио је заједничко писмо предсједника Француске Емануела Макрона и њемачког канцелара Олафа Шолца.

"Упућујемо Вам ово заједничко писмо у тренутку од пресудног значаја за безбједност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана. Увјерени смо да, у свјетлу руске агресије над Украјином, морамо да уложимо још снажније напоре, како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би се ријешили дуготрајни билатерални и регионални спорови", наводи се у писму Емануела Макрона и Олафа Шолца.

Наводе да је пуна нормализација односа Београда и Приштине од суштинског значаја за Западни Балкан, саопштила је Служба за сарадњу с медијима предсједника Србије.

"Обраћамо Вам се као лидеру Ваше земље, како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ. Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напријед хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу", пише у писму.

Стога смо, како кажу, задужили наше савјетнике за спољну и безбједносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима.

У писму предлажу да савјетници, заједно са Мирославом Лајчаком, посјете Београд и Приштину, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напријед.

"Искрено се надамо да ће ова иницијатива наићи на Ваше интересовање и подршку", наводи се у заједничком писму Макрона и Шолца.