Сукоб у Украјини: Украјина покренула офанзиву на југу земље; Бајден тражи 11 милијарди долара за Кијев :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Украјина покренула офанзиву на југу земље; Бајден тражи 11 милијарди долара за Кијев


Сто деведесет трећи дан рата у Украјини. Због напетости око нуклеарне електране Запорожје, Москва и Кијев размјењују оптужбе за нуклеарни тероризам. Помоћ у преговорима, у разговору са Владимиром Путином, понудио је турски предсједник Реџеп Таип Ердоган. Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси, послије прве контроле Запорожја, каже да је забринут за њену безбједност и да ће у уторак поднијети извјештај Савјету безбједности. Амерички предсједник Џозеф Бајден затражиће од Конгреса додатних 11 милијарди долара помоћи Украјини.

07:35 Украјинска војска: Одбијено више напада, руске снаге настављају офанзиву

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да је украјинска војска успешно одбила нападе руских трупа у областима насеља Богородично, Пасика, Бахмут, Покровск, Пески и Первомајск, у Доњецкој области, али да руске снаге настављају офанзиву у правцу Бахмута и Авдијевке.

Руске снаге су протеклог дана извеле више од 10 ракетних и више од 24 ваздушна удара на војне и цивилне циљеве на територији Украјине, преноси Интерфакс Украјина.

Додаје се да је оштећена цивилна инфраструктура у појединим насељима.

На правцу Северска, Харкова, Славјанска, Краматорска, Бахмута, Авдијевке и Запорожја руске снаге су гађале војну и цивилну инфраструктуру, наводи украјински генералштаб.

07:12 Њемачка обезбиједила 200 милиона евра за расељене у Украјини

Њемачка ће Украјини обезбиједити додатних 200 милиона евра за финансирање програма помоћи интерно расељеним лицима због руске агресије, саопштила је њемачким медијима министарка за развој и међународну сарадњу Свења Шулце.

Украјински премијер Денис Шмихал посјетиће у понедјељак Берлин, гдје ће се састати са њемачким канцеларом Олафом Шолцом.

До 23. августа, око 7 милиона људи је интерно расељено у Украјини због руског напада 24. фебруара, показују подаци Међународне организације Уједињених нација за миграције.


​Глас Српске / Агенције