ЕКСПЛОЗИЈА НА СУНЦУ: ЗЕМЉУ ЋЕ ПОГОДИТИ СОЛАРНА ОЛУЈА :: Semberija INFO ::

 

ЕКСПЛОЗИЈА НА СУНЦУ: ЗЕМЉУ ЋЕ ПОГОДИТИ СОЛАРНА ОЛУЈА


Foto: Ilustracija
Научници упозоравају да ће снажна геомагнетна олуја погодити Земљу 4. септембра.

Претходних дана, нисмо видјели значајне геомагнетне поремећаје, али то ће се ускоро промијенити, јер је експлодирала велика, тамна рупа на површини Сунца.

Ова структура је позната као коронална рупа и има изразиту тамну боју, што указује на веома јако магнетно поље. Ова нестабилна рупа је еруптирала и избацила короналну масу ка Земљи, што ће према прогнозама научника изазвати Г2 соларну олују између 20 и 23 часова по нашем времену, која би могла да доведе до поремећаја у радио комуникацији на одређеним подручјима планете.

"НОАА прогностичари кажу да је соларна олуја класе Г2 могућа 4. септембра, када се очекује да ће ток соларног ветра погодити Земљино магнетно поље", објашњава СпацеWеатхер.цом, Овај гасовити материјал је истекао из огромне рупе у сунчевој атмосфери.

 
Ово је "коронална рупа", мјесто гдје се сунчево магнетно поље отвара и омогућава соларном вјетру да побјегне из сунчеве короне. Изгледа мрачно јер је ужарена плазма, која би требала да тамо налази, нестала.

Г2 соларна олуја је умерени геомагнетни поремећај, те се не очекује да ће изазвати превише проблема на Земљи. Постоји вјероватноћа да ће се десити поремећај краткоталасног радио сигнала, што може утицати на радио оператере и навигационе системе.

Свакако се не очекује да изазове шумске пожаре или прекид на електричним водовима као што је то био случај са највећом соларном олујом у историји.

Ипак, становници на вишим географским ширинама ће моћи да посматрају "плес" аурора на ноћном небу.
Посљедњих мјесеци смо имали прилику да видимо сличне догађаје усљед повећане соларне активности која је повезана са циклусом активности Сунца.

Сунца се креће ка фази соларног максимума када ће његова соларна активност бити највиша, а НАСА тврди да се тај врхунац очекује 2023. године и треба очекивати још интензивније соларне олује које ће погодити Земљу.

(Независне)