ПИЛОТ-ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА ПОЛОВИНОМ ОКТОБРА :: Semberija INFO ::

 

ПИЛОТ-ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДНИХ ГАЗДИНСТАВА ПОЛОВИНОМ ОКТОБРА


Foto: Ilustracija
Пробни попис пољопривреде у БиХ, као увод у озбиљан посао који је на листи чекања дуже од шест деценија, требало би да буде спроведен од 15. до 30. октобра ове године, потврђено је то за “Глас Српске” у надлежним домаћим статистичким институцијама.

Попис пољопривреде је изузетно статистичко истраживање за планирање и развој сектора пољопривреде. Други по реду и посљедњи попис тог типа у бившој Југославији, а тиме и на простору БиХ, спроведен је 1960. године. Трећи, на узорку од 20 одсто пољопривредних газдинстава, био је 1969. и обухватао је друштвена и индивидуална газдинства.

Прича о потреби новог пописа активирана је прије неколико година, а као и код пописа становништва и у пољопривредном сектору потребно је прије “правог” пописивања организовати пробни посао.

Тај посао је, према неким најавама, требало да буде обављен још прошле јесени, али надлежни сада тврде да је све спремно и да ће пописивачи на терен изаћи половином сљедећег мјесеца. Пилот-попис служи, како су појаснили, за тестирање најважнијих аспеката пуног пописа пољопривреде, као што су апликација, оквир, методолошке поставке, организација и слично. Он би требало да буде реализован на узорку од око 200 пописних кругова у БиХ, односно 80 пописних кругова у Републици Српској.

- Републички завод за статистику је са Федералним заводом и Агенцијом за статистику БиХ израдио заједнички план активности за припрему пробног пописа пољопривреде. Према плану рад на терену, односно анкетирање пољопривредних газдинстава, треба да буде обављено у периоду од 15. до 30. октобра 2022 - потврдили су у Републичког заводу, наглашавајући да је око 60.000 марака потребних за реализацију пробног пописа на територији РС обезбијеђено из буџета Српске.

Потврда је стигла и из Агенције за статистику на нивоу БиХ. Руководства статистичких институција у БиХ су се, како су навели, договорила о спровођењу пилот-пописа пољопривреде за средину октобра 2022. године.
- Средства су обезбиједиле све три статистичке институције кроз редовне буџете, јер је ово истраживање планирано у годишњим плановима рада - додали су они.

Имајући у виду да пробни, односно пилот-попис треба да буде увертира за пуни попис, у Републичком заводу су поновили да је тај попис планиран за јесен 2023. године те да ће сви неопходни елементи, као што су детаљни буџет, правни оквир, организација и методологија, бити дефинисани након анализе резултата из октобра ове године.

- За постављање прецизних рокова за припрему и тачног термина за пуни попис неопходно је и да Савјет министара БиХ усвоји информацију о попису пољопривреде 2023. и одлуку о формирању интерресорне радне групе за припрему, спровођење и дисеминацију пописа те буде обезбијеђен новац - упозоравају статистичари из Српске који сматрају да евентуални проблеми до којих би могло доћи приликом спровођења пробног пописа не могу да утичу на припреме те реализацију пуног пописа пољопривреде.

Попис пољопривреде у БиХ треба да пружи увид у стварно стање, од броја газдинстава, расположиве површине, структуре, квалитета, као и старости механизације те друге информације које је потребно познавати да би се пољопривредна политика могла планирати и спроводити.

Да треба спровести попис сматрају и у Савезу удружења пољопривредних произвођача РС, одакле су у неколико наврата већ подсјетили да годинама од надлежних траже тај посао. Неки су и данас скептични да ће све бити по плану.

Помоћ ЕУ

У Агенцији за статистику БиХ су додали да тренутно раде на финализацији методолошких и упутстава за пописиваче те тестирању апликације за унос података.

- Упутили смо и захтјев за експертску помоћ Делегацији ЕУ у БиХ која је у процедури одобравања - нагласили су они.

(Глас Српске)