УВУКАО СЕ СТРАХ МЕЂУ ГРАЂАНЕ БИХ: УМЈЕСТО У БАНКАМА, НОВАЦ СКРИВАЈУ У ЧАРАПАМА :: Semberija INFO ::

 

УВУКАО СЕ СТРАХ МЕЂУ ГРАЂАНЕ БИХ: УМЈЕСТО У БАНКАМА, НОВАЦ СКРИВАЈУ У ЧАРАПАМА


Foto: Ilustracija
Босна и Херцеговина суочена је с највећом инфлацијом у посљедних неколико година. Цијене основних животних намирница, горива и других енергената скачу из дана у дан.
 
Додатни проблем представљају и прогнозе свјетских стручњака да новац све мање вриједи и у банкама, међутим то није никако проблем само у нашој земљи.

Упозорава се да је све мање исплатива штедња у банкама због никаквих камата, те да је све више присутан феномен чувања новца у “чарапама” или “мадрацу”.

Велики број бх. домаћинстава још има омиљено мјесто у свом дому гдје оставља, заправо скрива готовину.
Економски стручњак Игор Гавран који је говорио на ову тему, појашњава да чување новца у банкама има сигурносни аспект. – Лоша је одлука грађана да чувају новац у домовима јер може бити пуно лакше украден из неке приватне куће или стана у односу на банке. С друге стране, не изненађује ме чињеница да се количина новца из банкарских токова повећа јер већ дуже вријеме каматне стопе на штедњу су ниске и практично чине штедњу бесмисленом. Тако да та мобилизација за чувања новца у банкама више не постоји – казао је Гавран.
Између осталог, додао је како има неколико фактора који су утицали да грађани дижу новац из банака и скривају га у домовима.

– Имали смо и поремећаје на тржишту код појединих банака гдје се пријетило могућом пропасти или прекидом рада. То је такође повећало страх грађана да се нешто њиховом новцу може десити у банкама. Са становишта економије у цјелини, свакако да чување новца у банкама повећава могућност банака да кредитирају и привреду и становништву, и да има позитиван економски ефекат. Док чување новца у чарапама је потпуно ван економских токова и нема никакве користи. Идеално за свако друштво је да је већи дио новца у легалним новачаним токовима, а што мање изван тога – закључио је Гавран.

Према подацима из Централне банке Босне и Херцеговине стање готовине у КМ изван бх. банкарског система на крају јула 2022. године износио је 6,07 милијарди КМ.

– Према посљедњим подацима Централна банка БиХ, стање готовине у КМ изван БХ банкарског система на крају јула 2022. године је износило 6,07 милијарди КМ, док је на крају 2021. године било 5,54 милијарде КМ.

Централна банка БиХ не располаже подацима о томе колико само грађани држе новца мимо рачуна јер се наведени износи готовине у КМ изван банкарског система могу односити поред грађана и на остале секторе (предузећа, сектор владе, небанкарске финансијске организације и остале секторе) – навели су у одговору за Рапорт из Централне банке.

(Српска Инфо)