ПУТИН: МИСИЈА РУСИЈЕ ЈЕ ДА ОКОНЧА РАТ КИЈЕВА ПРОТИВ ДОНБАСА :: Semberija INFO ::

 

ПУТИН: МИСИЈА РУСИЈЕ ЈЕ ДА ОКОНЧА РАТ КИЈЕВА ПРОТИВ ДОНБАСА


- Мисија Русије је да оконча рат који Кијев води против Донбаса и заштити себе, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин током посјете Калињинграду.

Путин је рекао да су након државног удара у Украјини 2014. године, када је смијењен проруски предсједник Украјине Виктор Јанукович, становници Доњецка и великог дијела Луганска и Крима одбили да признају пуч, пише Тањуг.

"Против њих започет је рат и вођен осам година. Наш задатак, мисија наших војника и милиције Донбаса је да зауставимо овај рат и заштитимо народ. И да, наравно, заштитимо саму Русију, јер су на територији данашње Украјине почели да стварају антируску енклаву која пријети нашој земљи. Наши момци се боре да заштите народ Донбаса и саму Русију", навео је Путин.

Он је указао на то колико је значајна подршка друштва руским војницима, преноси ТАСС.

"Момци који се тамо боре ризикују своје здравље и могли би да изгубе животе. Они треба да знају за шта се боре. То су изузетно важне ствари: за Русију и за народ који живи у Донасу", поручио је Путин.

Путин је обраћајући се једној ученици рекао да становници Донбаса себе сматрају дијелом заједничког хуманитарног, културног и језичког простора са Русијом.

Он је истакао да ученици у "ослобођеним територијама Украјине", нису знали да постоји Кримски мост, као и да нису знали да су Украјина и Русија биле део једне државе Совјетског Савеза.

"Тако су их учили", навео је Путин.

(Независне)