Заплијењено 46 милиона таблета амфетамина :: Semberija INFO ::

 

Заплијењено 46 милиона таблета амфетамина


РИЈАД - Власти Саудијске Арабије су саопштиле да су заплијениле 46 милиона таблета амфетамина прокријумчарених у пошиљци брашна. Ово је уједно рекордан "улов" дроге у држави.

Снаге сигурности пратиле су пошиљку кад је стигла у луку Ријада гдје је доспјела у складиште, саопштила је саудијска Главна управа за контролу наркотика (ГДНЦ).

У рацији складишта ухапшено је шест Сиријаца и два Пакистанца.

Фенетилин наводно најпопуларнија дрога међу младим богаташима у Саудијској Арабији ГДНЦ није именовао амфетамин, али Саудијска Арабија је највеће тржиште за таблете с фенетилином. Фенетилин је обично мјешавина амфетамина, кофеина и разних пунила, те је наводно једна од најпопуларнијих дрога међу младим богаташима у Саудијској Арабији.

У чланку "Foreign Policyja" из 2021. истраживачи кажу да су досадашња друштвена ограничења, као и лака доступност, подстакли употребу фенетилина у Саудијској Арабији, наводи "ББЦ". Дрогу су такође конзумирали борци у грађанском рату у Сирији, који кажу да пригушује страх на бојном пољу.

Глобална трговина фенетилином брзо расте и процијењена је прошле године на вриједност од 5.7 милијарди долара, према недавном извјештају Института "New LInes".

Највећа запљена дроге у Саудијској Арабији


Гласноговорник ГДНЦ-а рекао је да је пошиљка од 46.916.480 таблета амфетамина заплијењених у Ријаду била "највећа операција кријумчарења оволике количине наркотика у Саудијску Арабију".

Према законима Саудијске Арабије о наркотицима, особе осуђене за кријумчарење дроге могу бити осуђене на смрт иако постоји мораторијум на погубљења за ненасилне злочине повезане с дрогом од 2021. године.

ГНДЦ није рекао одакле су дошле заплијењене таблете, али вјерује се да већина фенетилина заплијењеног у Заливу потиче из Сирије и Либана.


Индекс / Независне