Инфлација у Босни и Херцеговини на рекордном нивоу :: Semberija INFO ::

 

Инфлација у Босни и Херцеговини на рекордном нивоу


У јулу је у Босни и Херцеговини забиљежена рекордна инфлација од 16,7 одсто. Званични трошкови су ипак много већи, чак и до 25 посто. Нема повећане производње која би оборила инфлацију као ни адекватних мјера. Како ствари стоје грађане Босне и Херцеговине чека неизвјесна јесен.

Колико су порасли трошкови живота можда најбоље показују најсвјежији статистички подаци. Цијене хране су у јулу ове године у односу на исти период прошле године порасле за готово 25 одсто.

Без обзира на званичну рекордну инфлацију од 16,7 одсто, трошкови живота, истичу економисти, знатно су већи него што је приказано и већи су за 25 процената. Босна и Херцеговина ће, како истичу, платити највећу цијену због специфичног монетарног система, јер у државама са сопственом валутом повећана производња смањује инфлацију.

АЛЕКСА МИЛОЈЕВИЋ, економиста

"Ми имамо замрзнуту вриједност новца тако да ће код насти расти каматна стопа и задуживања и расти цијене. Ми немамо прилику да је савладамо повећаном производњом. Производња ће падати,рашће цијене и смањиваће се инвестиције."

Мањи извоз, мања производња која не може ублажити пад вриједности новца довешће земљу, оцјењују економисти, у стање равно економском паклу.

АДМИР ЧАВАЛИЋ, економиста

"Не могу се више дугорочни уговори правити када је ријеч о јавном сектору, то је диструкција система јавних набавки, а драстичан пад стандарда грађана,најсиромашнији смо у Европи, ово на то додатно утиче."

У оваквим ситуацијама бисмо попут бројних других земаља до сада већ требали имати оформљене кризне штабове на државном нивоу, јер економија нема никакве везе са Дејтонским споразумом и политичким играма, оцјењују стручњаци.

ЖЕЉКО ШАИН, професор на Економском факултету у Сарајеву

"Само питање робних резерви којих нема или адекватног понашања у тешким ситуацијама. Видимо шта раде друге земље, оне развијене попут њемачке,код нас ничега нема. Опијени смо,само не знам чиме."

Док су грађани сликовито речено опијени, политичари су и више него заокупљени изборном кампањом. А шта грађанима доноси јесен постало је никад неизвјесније.


БХРТ