СПАЈАЊЕ БАЊАЛУКЕ И БЕОГРАДА: ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА АУТО-ПУТА ВУКОСАВЉЕ - БРЧКО :: Semberija INFO ::

 

СПАЈАЊЕ БАЊАЛУКЕ И БЕОГРАДА: ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА АУТО-ПУТА ВУКОСАВЉЕ - БРЧКО


Foto: Ilustracija
На локацији Гаревац, код Модриче одржана је свечаност поводом почетка реализације пројекта изградње ауто-пута Вукосавље - Брчко.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на свечаности поводом почетка реализације пројекта изградње ауто-пута Вукосавље - Брчко рекао је да је ово први корак на великом путу који се зове ауто-пут од Вукосавља до Брчког, Бијељине, Србије.

"Наш план је да изградимо и повежемо Бањалуку са Бијељином и Србијом, повезати Српску према Зворнику, Хан Пијеску, Сокоцу, Вишеграду, Палама, а онда се спустути према Требињу. Нећемо стати на њему", рекао је Додик.

Додик је нагласио да "у тешким околностима нисмо на страну оставили изградњу оваквих капиталних пројеката".

"Изградња ауто-пута Вукосавље - Брчко биће на добробит грађана, локалне заједнице и цијеле Републике Српске", рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Вишковић истиче да је свима познато да 2006. није било ауто-пута у Републици Српској, а да се данас гради са кинеским партнерима.

"У наредне три године и овај дио ауто-пута бићемо у могућности да ставимо на кориштење грађанима Републике Српске", додаје Вишковић.

Вршилац дужности ЈП Аутопутеви Репубилке Српске Слободан Станаревић истакао је да Република Српска није сама када ради пројекте.

На 33 километра дугој дионици ријешени су готово у потпуности имовинско-правни односи тако да је учињен велики корак напријед како би извођач кинеска државна компанија почела са радовима.

"Ово је и за корпорацију из Кине значајан пројекат јер је први овог типа који имају у Републици Српској", рекао је представник кинеске државне компаније Ли Пинг Шанг.

"Ако Европа закаже, имамо Кину и Русију", додао је Станаревић.

Дионица ауто-пута Вукосавље-Брчко биће дуга 33 километра, а вриједност радова је 650 милиона КМ без ПДВ-а.

Дионица ауто-пута Вукосавље - Брчко саставни је дио будућег ауто-пута Бањалука - Бијељина - граница са Србијом, који је као приоритетни правац дефинисан Просторним планом Републике Српске и стратешким плановима предузећа Аутопутеви Републике Српске, подсјећају из овог предузећа.

Уговор о пројектовању, изградњи и финансирању потписан је са Кинеском државном корпорацијом за грађевинско инжењерство, као најповољнијим понуђачем у поступку јавне набавке коју је спровело предузеће Аутопутеви Републике Српске.

На локацији Гаревац, код Модриче, у току је свечаност поводом почетка реализације пројекта изградње ауто-пута Вукосавље - Брчко. pic.twitter.com/3uDgdFA0UY

— Влада Републике Српске (@Vlada_Srpske) August 31, 2022

(Независне)