ФИРМЕ БЕЗ ИЈЕДНОГ РАДНИКА ЗАРАДИЛЕ СКОРО 170 МИЛИОНА КМ :: Semberija INFO ::

 

ФИРМЕ БЕЗ ИЈЕДНОГ РАДНИКА ЗАРАДИЛЕ СКОРО 170 МИЛИОНА КМ


- Чак 1.838 фирми у Републици Српској у 2021. години није имало запослених, али то није била препрека да пословну годину заврше са добитком од готово 170 милиона КМ.

Стручњаци с којима смо разговарали кажу да само мали број наведених пословних субјеката остварује милионску добит, док се остатак фирми бори за опстанак и у њима практично само власник обавља дјелатност.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске дјелатности (АПИФ) Републике Српске који су достављени "Независним новинама", у Српској је 1.838 пословних субјеката у прошлој години остварило зараду од 168.906.595 КМ.

"Пет дјелатности у којима је забиљежена највећа добит односе се на савјетовање при пословању и остало управљање, изградњу стамбених и нестамбених зграда, инжењерске дјелатности и с њима повезано техничко савјетовање, неспецијализовану трговина на велико и производњу електричне енергије", навели су из АПИФ-а.

Према законима РС, могуће је да предузеће нема ниједног радника, а најчешће се ради о ИТ фирмама или о субјектима који врше продају из иностранства, а имају посредника у Републици Српској. То потврђују и из АПИФ-а, из кога поручују да, када су у питању иностране компаније које послују у Српској, а немају радника, предњаче фирме из Србије, Словеније, Италије, Хрватске и Аустрије.

Марко Ђого, професор на Економском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, каже да се морају разликовати двије категорије фирми које немају запослених и да се о њима не би требало говорити као о хомогеној категорији.

"С једне стране имате врло мала предузећа гдје практично само власник обавља дјелатност, нема пријављене раднике, него себи исплаћује добит и то су људи који се боре за опстанак. Вјероватно већина од тих хиљаду и нешто предузећа спада у ту категорију. Они први имају јако мале приходе, често и испод оног минимума за улазак у систем ПДВ-а. Ти људи се боре, то је неко предузетништво и то поштујем", наводи Ђого за "Независне новине".

У другу категорију, према његовим ријечима, спадају предузећа која имају енормне приходе, а званично немају радника.

"Са друге стране се налази неколико фирми које немају запослених, а имају милионске приходе и то је мање-више експлоатација политичког утицаја. Дакле, то су фирме које добијају послове од јавних компанија, а онда у суштини те послове просљеђују другим фирмама да их спроводе, а они су само као тачка за приходовање и онда остварују изузетно високу добит. Таквих је неколико фирми у Републици Српској, али не можемо рећи да је то већина фирми која нема пријављене раднике", наглашава Ђого, који на питање да ли у оваквој врсти пословања има злоупотреба поручује да би тиме требало да се баве надлежне инспекције, али да је дефинитивно сумњиво како то неке фирме имају енормне приходе, а не баве се неком конкретном дјелатношћу, за коју би се могло рећи да постоји нека додатна вриједност.

"Ја бих разумио да су то неке ИТ фирме с нека генијална два запослена, али када су у питању фирме које се нпр. баве само трговином, а немају запослених и остварују милионске приходе, то је заиста снажна индиција да постоји нека врста злоупотребе", сматра Ђого.

Није случајно што у Српској постоји све више фирми без запослених, а нарочито иностраних, кажу за "Независне новине" из привредног сектора.

"Добра је ствар што имамо већи број компанија из иностранства које послују на нашој територији, јер на тај начин овдје плаћају порез на добит, а не у својим матичним државама", истиче Горан Рачић, предсједник Подручне приведне коморе Бањалука.

Он додаје да је управо порез на добит главни разлог зашто се стране компаније одлучују за Републику Српску, јер је износ пореза 10 одсто, што је неупоредиво ниже у односу на регион и Европу.

"Далеко су мањи порези овдје. Порез на добит од 10 одсто нема ниједна земља ЕУ, то је нешто што се тамо креће од 20 до 50 одсто, а имају и прогресивне стопе. Доста фирми из Словеније се регистровало овдје управо да плаћа олакшицу тог пореза на добит", казао је Рачић за "Независне".

(Независне)