ФОРМИРАНЕ ЦИЈЕНЕ: ЦИЈЕПАНО ДРВО 180 КМ, ПЕЛЕТ 480 КМ :: Semberija INFO ::

 

ФОРМИРАНЕ ЦИЈЕНЕ: ЦИЈЕПАНО ДРВО 180 КМ, ПЕЛЕТ 480 КМ


Цијена тоне пелета на тржишту Републике Српске у наредном периоду биће 480 КМ плус ПДВ, док ће цијена цијепаног огрева бити 180 КМ плус ПДВ по палети, договорено је на данашњем састанку у Привредној комори Републике Српске.
Предсједник Подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је новинарима у Бањалуци да је на састанку представника произвођача огревног дрвета у Српској са представницима Привредне коморе и Владе Српске договорено да се цијене огревног дрвета задрже на нивоу прошлогодишњих.

Са представницима Шума Српске договорено је да задрже цијене и омогуће представницима удружења грађана као што су пензионери, синдикати, породице погинулих бораца, да директно од њих купују огревно дрво по цијенама које су по званичном цјеновнику од 72 КМ за кубни метар и да се тим удружењима дају повлаштени услови у смислу одгођеног плаћања.

Рачић је додао да је потребно да што прије буде укинута Одлука о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета која је на снази до 24. септембра. Према његовим ријечима, то би мотивисало произвођаче пелета да искористе постојећу тражњу на западноевропском тржишту, али да не занемарују домаће тржиште које мора бити приоритет.

- Позивам купце да искористе и купе пелет по овим цијенама, јер нисам сигуран да ће ова цијена бити идуће године. Није реално да цијене буду ниже на овако нестабилном свјетском тржишту, тако да не знамо шта ће бити - рекао је Рачић.

Представник произвођача пелета Горан Ивановић рекао је да је цијена од 480 КМ по тони граница рентабилности и да су произвођачи изразили спремност да прихвате ту цијену.

- Ми се суочавамо са два проблема, несташицом и цијеном репроматеријала. Неки произвођачи су прихватили ову цијену, а неки нису. Ми тренутно радимо на граници рентабилности. Тражимо да се дозволи да извозимо пелет, како би остварили профит. Тренутна цијена производње по тони пелета је од 450 до 480 КМ, тако да ту нема скоро никакве зараде - нагласио је Ивановић.

Он је истакао да је неопходно да се што прије укине одлука о забрани извоза пелета како би се на неки начин извозом компензовао губитак на домаћем тржишту, уз спремност произвођача да обезбиједе мјесечно 10.000 тона пелета за домаће тржиште.
 
(РТРС)