Полицијска управа Бијељина: Резултати рада за јул 2022. године :: Semberija INFO ::

 

Полицијска управа Бијељина: Резултати рада за јул 2022. године


У просторијама Полицијске управе Бијељина данас је одржана конференција, са циљем да се јавност упозна са резултатима рада полицијских службеника у јулу 2022. године. Анализирајући све чињенице и резултате рада, стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина је задовољавајуће, речено је на конференцији.

Стјепан Терзић, начелник Полицијске управе Бијељина рекао је да је ПУ Бијељина у извјештајном приоду надлежним тужилаштвима поднијела 66 извјештаја, због основане сумње да је почињено 70 кривичних дјела.

- Од укупног боја евидентираних кривичних дјела, расвијетљена су 63, коефицијент укупне расвјетљености је око 90%, а коефицијент расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи око 71 %. Од укупног броја евидентираних дјела, 57  су из области општег криминалитета, три из области злоупотребе опојних дрога, пет из области привредног криминалитета, те пет из области безбједности саобраћаја. Током јула евидентирано је 50 случајева нарушавања јавног реда и мира, четири мигранта, те 108 саобраћајних незгода“, казао је Терзић.

Начелник Терзић је додао да ће се до краја текућег мјесеца проводити активности појачане контроле учесника у саобраћају, али да ће се са почетком нове школске године појачати присуство полицијских службеника у близини школа, с циљем подизања нивоа безбједности ученика. Такође, у наредном периоду плански ће приступити реализацији низа активности на безбједном одржавање предстојећих Општих избора у БиХ.

Срђан Гајић, начелник сектора криминалистичке полиције, рекао је да су у току јула полицијски службеници поднијелису надлежним тужилаштвима 66 извјештаја против 69 лица, а која су починила 70 кривичних дјела.

- Од укупног броја лица 62 су мушког пола, а седам женског пола. Евидентирано је 15 повратника у извршењу кривичних дјела и забиљежен један малољетник у извршењу кривичног дјела. Број кривичних дјела, за период прошле године повећан је за 4,5 %. Из општег криминалитета евидентирано је 55 кривичних дјела, 18 случајева опојних дрога, а од тога три кривична дјела. Пет кривичних дјела евидентирано је из области привредног криминалитета, а ради се о кривичним дјелима злоупотреба службеног положаја, проневјера и обмана при добијању кредита и других погодности. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима је око 100.000 КМ, а против правна имовинска корист нешто више од 130.000 КМ. Такође, откривена су и два кривична дјела из области високотехнолошког криминалитета, а ради се о кривичном дјелу искориштавање дјеце за порнографију и кривичном дјелу уцјене“, казао је Срђан Гајић.

Игор Капикул, начелник Сектора полиције, казао је да је на подручју ПУ Бијељина у јулу евидентирано укупно 50 случајева нарушавања јавног реда и мира, 71 прекршај против јавног реда и мира, те евидентирана 62 извршиоца.

- Од укупног броја, 11 лица су повратници у чињењу прекршаја. Највећи број прекршаја се односи на отворене просторе. Гледајући полну структуру, највећи број извршилаца су мушког пола њих 51, док се жене појављују у 11 случајева. У току овог мјесеца  евидентирана су четири лица афро – азијског поријекла, а сва лица су мушког пола и ниједно од њих није имало никакву документацију за идентификацију“, казао је Капикул.

Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја рекао је да је у току јулу евидентирано укупно 108 саобраћајних незгода.

- Од укупног броја саобраћајних незгода, три незгоде су са погинулим лицима у којима су четири лица смртно страдала, шест незгода са тешким тјелесним повредама у којима је шест лица задобило теже тјелесне повреде, док је 28 саобраћајних незгода регистровано са лаким тјелесним повредама. У овом периоду, догодила се и 71 саобраћајна незгода са материјалном штетом. Најугроженије категорије у саобраћајним незгодама са тежим и смртним повредама су возачи „двоточкаша“.  Возачи под дејством алкохола су проузроковали 14 саобраћајних незгода. Такође, евидентирано је 3486 прекршаја из области безбједности саобраћаја, а из саобраћаја искључен је 361 возач, од чега 305 због вожње у алкохолисаном стању“, рекао је Кнежевић и овом приликом апеловао на све возаче да у зонама школа и на трасама кретања дјеце повећају пажњу, те да брзину прилагоде новонасталој ситуацији у саобраћају, с обзиром да се ближи почетак нове школске године.
 

Семберија инфо - С. Јовановић