УКРАЈИНА СЛАВИ ДАН НЕЗАВИСНОСТИ: У КИЈЕВУ ИЗЛОЖЕНИ ИЗГОРЈЕЛИ РУСКИ ТЕНКОВИ :: Semberija INFO ::

 

УКРАЈИНА СЛАВИ ДАН НЕЗАВИСНОСТИ: У КИЈЕВУ ИЗЛОЖЕНИ ИЗГОРЈЕЛИ РУСКИ ТЕНКОВИ


- Украјина данас обиљежава 31 годину од проглашења независности, а празник, који "пада" и на шест мјесеци од почетка руске војне операције 24. фебруара, биће прослављен без организованих свечаности и под пријетњом напада са копна, ваздуха и мора, преноси Ројтерс.

Леонид Кравчук, лидер Совјетске Републике Украјине, 1991. године прогласио је независност од Совјетског савеза, а на референдуму и предсједничким изборима Украјинци су подржали независност и изабрали Кравчука за предсједника.

Јавна окупљања су данас забрањена у главном граду Кијеву поводом ове годишњице, а полицијски час је на снази на линији фронта у Харкову, граду на истоку земље који трпи вишемјесечно гранатирање, наводи британска агенција.

Украјинске власти су изложиле олупине изгорјелих руских тенкова и оклопних возила као ратне трофеје у центру Кијева, у знак пркоса.

Украјински предсједник Володимир Зеленски упозорио је јуче на могућност "одвратних руских провокација", а власти су позвале људе да озбиљно схвате упозорења о ваздушним нападима.

"Боримо се против најстрашније пријетње нашој државности истовремено када смо постигли највећи ниво националног јединства", рекао је Зеленски у вечерњем обраћању.

Он је раније у уторак поручио представницима око 60 држава и међународних организација који присуствују виртуелном самиту о Криму, да ће Кијев истјерати руске снаге са полуострва на било који начин, без претходног консултовања са другим земљама.

Током операцији у Украјини убијено је хиљаде цивила, трећина од 41 милиона украјинских становника присиљена је да напусти своје домове, многи градови су претворени рушевинама, а због сукоба су уздрмана и свјетска тржишта, наводи Ројтерс.

Украјинске оружане снаге саопштиле су да је до сада у рату убијено скоро 9.000 војника, док Русија није објавила своје губитке, али америчке обавјештајне службе процјењују 15.000 убијених руских војника у, како Москва назива "специјалној војној операцији" за "денацификацију" Украјине.

(Тањуг)