Сукоб у Украјини: Кијев признао: Руска ПВО добро ради свој посао на Криму :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Кијев признао: Руска ПВО добро ради свој посао на Криму


МОСКВА/КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 179. дан. Власти Енергодара саопштиле су да су украјинске снаге извеле артиљеријски напад на нуклеарну електрану Запорожје. Из кабинета градоначелника Маријупоља речено је да је на њега покушан атентат. Москва: Режим Зеленског одобрио употребу хемијског оружја против руске војске.

08:45 - Зеленски упозорио Украјинце да буду на опрезу због празника

Украјински предсједник Володимир Зеленски упозорио је Украјинце да буду посебно опрезни наредне недеље, док се припремају за прославу Дана независности.

У видео обраћању касно синоћ, Зеленски је рекао да Украјинци не смију да дозволе Русији да "шири малодушност и страх" међу њима, пренио је Гардијан.

Украјина у сриједу, 24. августа, обиљежава Дан независности, а тај датум означава и пуних шест мјесеци од почетка руског напада.

"Сви морамо да будемо свјесни да би Русија ове недеље могла да покуша да уради нешто посебно ружно, нешто посебно злобно", рекао је Зеленски.

08:00  - Кијев признао: Руска ПВО добро ради свој посао на Криму

"Морамо да одбацимо све илузије - руска ПВО је добро реаговала, оборила је све пројектиле и јуче и данас. Дакле, све бројне експлозије и пожари су оборени пројектили. Нисмо погодили ништа значајно ни јуче ни данас, нажалост", рекао је савјетник председника Украјине Алексеј Арестович.

07:38 - Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да су украјинске трупе, под притиском руских трупа, принуђене да се повуку у подручју Благодатног (код Николајева). 

Борбе се воде на територији ова два насеља. Дио Благодатног су већ заузеле руске снаге.

07:00 - Ћерка А.Дугина,"Путиновог мозга",погинула у експлозији

Дарија Дугина, ћерка утицајног руског филозофа Александра Дугина кога прозападни медији називају "Путиновим мозгом", погинула је у експлозији аутомобила надомак Москве, потврдио је данас агенцији Тас с Андреј Краснов, лидер покрета Руски хоризонт, близак настрадалој девојци.

Краснов је навео да је Дарија била у аутомобилу свог оца, који је данас возио други ауто, и сугерисао је да је вјероватна мета био сам Дугин или можда обоје.

У полицији руској агенцији нису потврдили идентитет жене погинуле у експлозији а навели су да је експлодирао аутомобил "тојота ленд крузер" у близини села Бољшој Вјаземи, у московском региону.

Како оцјењује Си-Ен-Ен (ЦНН), Дугин је десничарски аутор и идеолог и сматра се творцем или "духовним вођом" руске војне операције у Украјини, као и да има значајан утицај на руског предсједника Владимира Путина, због чега га називају "Путиновим мозгом".

Његова ћерка Дарија (30) студирала је филозофију на Московском универзитету

​​​​​​06:10 - Борбе се настављају на истоку и југу Украјине. Током јучерашњег дана, украјинске снаге су, према тврдњама власти Енергодара, извеле артиљеријски напад на нуклеарну електрану Запорожје.

Ризици од цурења водоника и радиоактивног прскања остају, а велика је и опасност од пожара, обавјештавају стручњаци "Енергоатома".


Агенције / ГС