СТИГЛИ И ДО ФИЛИПИНА: Од хране највише извозимо масти и уља, у увозу доминира месо :: Semberija INFO ::

 

СТИГЛИ И ДО ФИЛИПИНА: Од хране највише извозимо масти и уља, у увозу доминира месо


У првом полугодишту ове године из БиХ је извезено прехрамбених и агропроизвода у укупној вриједности од око 488 милиона КМ, што представља повећање за око 89 милиона КМ или 22. У истом периоду, увезли смо ових производа у вриједности двије милијарде КМ, што је повећање од 470,5 милиона КМ или 31 одсто у поређењу са првим полугодиштем лани.

Анализа Спољнотрговинске коморе БиХ показује да у извозу вриједносно највише учествују масноће и уља биљног и животињског поријекла, прерађевине од меса, производи на бази житарица, пића, алкохол и сирће, млијеко и млијечни производи, воће за јело.

Масти и уља је извезено у укупној вриједности од око 70 милиона КМ, што је више за 29 милиона КМ или 72 одсто у односу на прво полугодиште претходне године. Већину извоза, тачније вриједност од 55 милиона КМ, чини извоз уља добијеног од сунцокрета, шафранике, којег смо највише извезли у Аустрију, Словенију, Хрватску, Филипине и Њемачку.  

Вриједносно, највише увозимо месо и друге клаоничке производе, разне производе за исхрану, остатке хране – храну за животиње, производе на бази житарица и пића, алкохол и сирће.

Меса и других клаоничких производа је увезено у укупној вриједност од 183 милиона КМ, што је повећање за 46 милиона КМ или 33 одсто у односу на прво полугодиште 2021. Највише увозимо говеђе месо – 113 милиона КМ, а највише из Италије, Холандије и Пољске.


Српскаинфо