Нестварна љепота Јањских отока и домаћа храна чине идеално мјесто за одмор :: Semberija INFO ::

 

Нестварна љепота Јањских отока и домаћа храна чине идеално мјесто за одмор


Острвца, каскаде, рукавци, букови… велики водопад на крају идиличног сеоцета и сценографија као из сликовнице - све ово чини оазу звану Јањске отоке која се налази на територији општине Шипово. На само четири километра од извора хладне ријеке Јањ, налазе се Јањске отоке, најпознатије и најатрактивније туристичко мјесто у Шипову.

Смјештене у "јужном џепу" западног дијелу Републике Српске, припадају општини Шипово те се налазе на тачно девет километара од његовог центра и око 90 км од регионалног центра Бањалуке.
Мир, бујне зелене шуме и ријека Јањ засигурно су нешто што привлачи туристе, а бисер овог локалитета је велики број слапова, потока и водопада који се протежу дуж читавог мјеста те чине јединствену природну атракцију.
Због изузетне очуваности природе, разноврсног станишта и специфичних климатских услова, Јањске отоке су богате биљним као и животињским свијетом, а сама ријека је изузетно богата пастрмком и липљеном, што је чини погодном за лов и риболов.



Јањ од свог врела гради моћан кањон чије се стране издижу и до 200 метара изнад воде. На само четири километра низводно од свог извора, ријека наилази на препреке, ту таложи седру, а у исто вријеме се разједињује, пресијеца тло те се поново окупља у јединствен, моћни ток. Тако настаје већа група острва, у народу од давнина позната као Јањске отоке.
Отоке представљају кречњачку удолину уз ријеку Јањ, дугачку око један километар, а широку око 300 метара.
Ова површина испресијецана је бројним рукавцима, на којима се налазе слапови и два водопада.
Екипа "Независних новина" обишла је ову туристичку дестинацију, гдје смо затекли велики број туриста који су освјежење од врелих љетних дана потражили управо на Јањским отокама.
Наиме, већ док идете од Шипова ка Јањским отокама почињете да уживате у прелијепом пејзажу који оставља без даха, а у Јањским отокама можете пронаћи велики број породичних домаћинстава која нуде разноврсну гастрономску понуду.



Водопад

На излазу из Јањских отока и поновном улазу у кањон, Јањ гради водопад висине неколико метара.
На мање од километар од Јањских отока смјештен је један од два водопада који је привлачан посјетиоцима у љетним данима с обзиром на то да је у његовој близини температура значајно нижа.
До другог водопада пут је неприступачан па се туристи ријетко усуђују да крену у обилазак.
У Јањским отокама можете изнајмити собе у сеоским домаћинствима и боравком на овом чаробном мјесту приуштити себи луксуз упознавања и уживања у несвакидашњем чарима природе.

Након неколико сати шетање кроз ову очаравајућу природу могли смо чути разне свјетске језике, а како су нам казали одушевљени туристи, управо због природе која оставља без даха, свој долазак поновиће опет.
"Ми смо стигли из Србије, били смо у близини па смо одлучили да посетимо ово место. Чим смо дошли, кренули смо у обилазак и једноставно смо одушевљени овом природом. Колико год да је вруће, ми ту врућину овде не осећамо, јер свежина из реке олакшава наш боравак овде", рекли су одушевљени туристи.
Бројна домаћинства на овом локалитету нуде врхунску храну коју чине већином домаћа кухиња и рибљи специјалитети.

Једно од таквих домаћинстава је домаћинство Младена Т. које се налази на средини пута од Шипова до Јањских отока.
"Моје домаћинство има ту срећу да имамо своје рибњаке који се водом снабдијевају из хладног Јања, који је идеалан за рибу. Већ неколико година у својој понуди имамо само искључиво рибље специјалитете", рекао је Младен Т.
Хидроелектране
Овај природни резерват који одушевљава све посјетиоце ускоро би могао да буде угрожен, јер је на помолу изградња нових хидроелактрана на ријекама Пливи и Јању.
Наиме, да у плану имају оснивање јавног предузећа "ХЕ на Пливи и Јању", а онда и евентуалну изградњу двије хидроцентрала, недавно су потврдили из ресорног министарства као и из општине Шипово, а све то, како кажу, с циљем да се ове ријеке заштите од приватних градитеља.
Како је недавно рекао Милан Ковач, начелник општине Шипово, пројекти на ријекама Јањ и Плива били би под надзором државе, а не приватних предузетника, јер се ради о јавном потенцијалу.


Независне новине