У КАНАЛИЗАЦИЈИ ПРОНАЂЕН ВИРУС ДЕЧИЈЕ ПАРАЛИЗЕ :: Semberija INFO ::

 

У КАНАЛИЗАЦИЈИ ПРОНАЂЕН ВИРУС ДЕЧИЈЕ ПАРАЛИЗЕ


Здравствене власти Њујорка су у петак објавиле да је у канализацији пронађен вирус дечије парализе.

Епидемије дечије парализе изазивале су редовну панику пре неколико деценија, све док није развијена вакцина и болест је у великој мери искорењена. Међутим , сада су у Њујорку потврдили да се у узорцима отпадних вода налази овај вирус.

Државно министарство здравља је у саопштењу навело да је откриц́е вируса подвукло "хитност да се вакцинише свака одрасла особа и дете у Њујорку, посебно они у ширем градском подручју Њујорка", преноси Тајмс.

Саопштење је уследило три недеље након што је једном човеку у округу Рокланд, Њујорк, северно од града, дијагностикован случај дечије парализе који га је оставио непокретним. Званичници сада кажу да дечја парализа кружи у отпадним водама округа од маја.

У Њујорку, укупна стопа вакцинације против дечје парализе међу децом од 5 година и млађом око 86 процената, а вец́ина одраслих у Сједињеним Државама су вакцинисани против дечје парализе још као деца. Ипак , у неким градским поштанским бројевима, мање од две трец́ине деце млађе од 5 година примило је најмање три дозе, што је цифра која забрињава здравствене званичнике.

Ширење вируса представља ризик за невакцинисане људе, али три дозе садашње вакцине пружају најмање 99 одсто заштите од тешке болести. Деца која су премлада да би била потпуно вакцинисана су такође рањива, као и деца чији су родитељи одбили вакцинацију или су одложили да добију вакцину.

Здравствени званичници страхују да би откривање вируса дечје парализе у отпадним водама Њујорка могло да претходи и другим случајевима.

(B92)