СТРУЈА ЗА ИЗВОЗ С ПЕТРОВАЧКИХ ВИСОРАВНИ :: Semberija INFO ::

 

СТРУЈА ЗА ИЗВОЗ С ПЕТРОВАЧКИХ ВИСОРАВНИ


- Министарство просторног уређења и грађења УСК упутило је јавни позив свим заинтересованим странкама да у наредним данима изврше увид у идејни пројекат соларног парка Бјелајски Ваганац, надомак Босанског Петровца, чиме су настављене активности у вези с овим значајним пројектом.

Како су објаснили из поменутог министарства, странке се у законски одређеном периоду морају изјаснити о свим аспектима овог пројекта, што је предуслов за издавање урбанистичке сагласности.

Њемачка компанија "Промондис" финансираће изградњу соларног парка на подручју опћине Босански Петровац, а укупна инвестиција процијењена је на 45 милиона еура и биће једна од највећих која је реализирана на подручју Унско-санског кантона.

Иначе, планирана је изградња соларног парка на три локације, а уколико буде све текло према плану, ово ће бити највеће постројење за производњу соларне електричне енергије на подручју бивше Југославије. Оно би се градило на локалитету гдје су раније проведена потребна истраживања и заузимаће површину од око 150 хектара.

Начелник Босанског Петровца Махмут Јукић раније је изјавио како су локалне власти издале сва потребна одобрења и дозволе за реализацију овог пројекта, који ће имати значајну економску корист по њих.

"Током изградње било би ангажирано више од стотину радника који би код нас трошили новац, а други бенефит је што би потенцијални инвеститор плаћао концесију за кориштење земљишта и израчунали смо да бисмо на тај начин имали годишњи приход у буџету од 100.000 до 200.000 марака. Такођер, инвеститор би морао платити претворбу земљишта на којем се планира градња у износу од минимално 300.000 марака, затим ту су и приходи од прометовања продаје електричне енергије, као и могућност запошљавања одређеног броја радника. Значи, то је пројекат од великог значаја не само за Босански Петровац, већ и за Унско-сански кантон, па и саму државу", казао је Јукић.

Према ранијим најавама, сва производња у овом соларном парку би се извозила.

Иначе, прва соларна електрана у Унско-санском кантону пуштена је у погон половином 2019. године у мјесту Крњеуша, надомак Босанског Петровца, а укупна вриједност ове инвестиције износила је 720.000 марака.

У Влади УСК истичу како је њихово стратешко опредјељење да на ове просторе доведу индустрију која неће бити загађивач, како би овај кантон у будућности очувао епитет еколошког.

Босна и Херцеговина, иначе, тренутно нема ниједан велики капацитет за кориштење соларне енергије.

(Независне)