Борци НЕ ОДУСТАЈУ од захтјева "Протести су опција, ако се нешто не промијени" :: Semberija INFO ::

 

Борци НЕ ОДУСТАЈУ од захтјева "Протести су опција, ако се нешто не промијени"


FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Уколико институције Републике Српске наставе да игноришу захтјеве бораца за хитним побољшањем њиховог статуса, људи који су у рату бранили Српску мораће да на неки други начин траже испуњење својих захтјева.

Ово за Српскаинфо кажу представници борачких организација и удружења, истичући да није искључено да ратни ветерани масовно изађу на улице уколико се нешто не промијени у односу надлежних према њиховим проблемима.

Предсједник Борачке организације Републике Српске, Радан Остојић, за Српскаинфо каже да су на Скупштини БОРС, која је одржана прије мјесец дана, усвојени одређени закључци о начину на који би положај бивших припадника Војске Републике Српске могао бити поправљен. Међутим, према његовим ријечима, било какав одговор од надлежних још није стигао.

– Скупштина БОРС одржана је 5. јула у Бијељини, а неколико дана након тога о закључцима су писмено обавијештене све надлежне институције у Српској. Вјерујте да се до данас нико није удостојио да нам пошаље било какав одговор или да нас позове на разговор. Практично, немамо никакав контакт с њима. Уколико до краја овог мјесеца тако остане, као предсједник Борачке организације Републике Српске тражићу да се на Предсједништву БОРС одлучи о даљим корацима. Не искључујем могућност да протестима тражимо побољшање тешког положаја борачке популације, ако такву одлуку донесе Предсједништво – каже Остојић.

Потпредсједник Удружења ветерана одбрамбено-отаџбинског рата РС, Недељко Клинцов, такође тврди да однос власти према проблемима бораца мора бити промијењен, те да ће његово удружење настојати да у сарадњи с другим борачким организацијама и удружењима координише даље кораке, уколико се у скоријој будућности нешто не поправи на боље.

– Ми смо недавно тражили одржавање нове посебне сједнице Народне скупштине на којој би се поново расправљало о проблемима бораца. Будући да је сезона одмора и да се ближе избори, тешко да ће до тога доћи али и даље не губимо наду. Прошла посебна сједница била је чист промашај, а од тада до данас ништа се није промијенило у статусу људи који су стварали Републику Српску – каже Клинцов.

Он истиче да је потребно што веће јединство борачке популације око рјешавања њихових егзистенцијалних питања.

– Није добро што постоје оволике подјеле међу борцима, а најгоре су оне политичке. Слажем се с тим да нам, ако се нешто брзо не промијени, протести остају једина опција – поручује Клинцов.
 

ПРОПАСТ ПОСЕБНЕ СЈЕДНИЦЕ

Предсједник БОРС, Радан Остојић, сматра да због великог прилива новца у буџет власти имају простора да много активније раде на побољшању материјалног стања борачке популације.

– Сигуран сам да се борачка издвајања могу повећати. Што се тиче неке нове посебне сједнице парламента, она би једино имала смисла ако борци тамо представе јасне закључке за које би посланици требало да гласају. Прошла сједница је била чиста пропаст, а једине поене тамо су убирале политичке партије – сматра Остојић.


(Српска инфо)