ИАКО СУ ПОСТАВЉЕНЕ КАНТЕ, ИЗЛЕТНИЦИ НА ЈАХОРИНИ ОТПАД БАЦАЈУ И ПОРЕД ПУТА :: Semberija INFO ::

 

ИАКО СУ ПОСТАВЉЕНЕ КАНТЕ, ИЗЛЕТНИЦИ НА ЈАХОРИНИ ОТПАД БАЦАЈУ И ПОРЕД ПУТА


Foto
Планинари и планинарке Удружења Амбасадори олимпијских планина и добровољци, њих двадесетак, протеклог викенда организовали су поход на врх Јахорине – Огорјелицу, а ту прилику искористили су и за акцију чишћења отпада са овог подручја.


 
На поход су кренули из Рајске долине, а успон и акција чишћења у једном правцу трајали су два сата до Огорјелице. Укупно трајање акције, са стајањима на врху, купљењем отпада и паузама за одмор било је пет сати. Током ове акције планинари су скупили три велике вреће отпада, а највише је било пластичних флаша, конзерви и опушака од цигарета.


 
„На главној цести која води до врха Огорјелица постављене су канте за смеће, што је заиста за похвалу. Међутим, као и у граду и било гдје друго, иако постоје канте за смеће и удаљене су само по неколико метара, највише отпада смо пронашли поред клупа за одмор, на трави, цвијећу и земљи. С обзиром на то да је ово проблем и у граду, а ево и на планини, очито је да треба више радити на подизању свијести грађана, и то на вишем нивоу на начин да се уведу казне за оне који бацају отпад на мјеста која нису предвиђена за то“, поручили су Амбасадори олимпијских планина.


 
Стањем на Јахорини планинари су, ипак, прилично задовољни, али сматрају да може и мора бити боље. Вјерују да ће временом и свијест људи бити већа и да ће схватити колико сваки папирић који баце у природу штети заправо њима самима.
 
Акција чишћења врха Јахорине од отпада дио је кампање „Чувај, пази, не бацај!“, која се проводи у сарадњи са компанијом Молсон Цоорс и њиховим Ожујским пивом.


 
„Као друштвено – одговорна компанија желимо радити на побољшању стања у природи, желимо да наше планине буду чисте и без отпада, а за то нам је потребно и да свијест грађана буде на високом нивоу. Још увијек нисмо задовољни стањем које затичемо на терену, али је битно да је оно нешто боље у односу на ранији период. То нам је знак да се свијест ипак буди“, поручио је Горан Мишић, бренд менаџер групације Молсон Цоорс за БиХ.
 
Наредна акција чишћења бит ће одржана на Височици, а планинари позивају све заинтересоване да им се у овој акцији придруже.