Болнице све пуније, Институт препоручује четврту дозу :: Semberija INFO ::

 

Болнице све пуније, Институт препоручује четврту дозу


БАЊАЛУКА - У Републици Српској повећан је број заражених вирусом корона, али и особа са тешком клиничком сликом, те смртних исхода.

Казала је ово јуче помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић и додала да је велики проценат позитивних међу тестиранима.

- Повећан је и број људи са тешком клиничком сликом, као и смртних исхода - рекла је Аћимовићева говорећи о новом таласу вируса корона.

Она је додала да је Институт издао препоруке за четврту дозу вакцине против вируса корона, за коју су грађани показали велико интересовање.

- Четврта доза препоручује се људима који су имунокомпромитовани и код којих је прошло од три до шест мјесеци од примљене треће дозе - додала је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, Институт тренутно на стању има вакцине “синофарм”, “модерна” и “фајзер”.

Бијељина: Данијела Ђукин каже за “Глас Српске” да будно прате ситуацију.

- У посљедњих пет дана имамо око 40 позитивних људи. То није неко нагло погоршање, али морамо бити опрезни. Највећи број пацијената је у добром стању. Ипак, двоје њих су хоспитализовани овог викенда са тежом клиничком сликом и упалом плућа у болници “Свети врачеви” - рекла је Ђукинова.

Према њеним ријечима, пацијенти не треба ништа да раде на своју руку, већ да се искључиво обрате љекарима.

- Велики број заражених сматра да је то нека упала грла. Онда узму у апотеци брзи тест и само они знају да су позитивни. Чујемо на терену да неће да се јаве јер не желе ићи у изолацију. Уколико се појави било каква акутна респираторна инфекција, треба да дођу да се прегледају. Не мора да значи да је “ковид” - казала је Ђукинова.

Корона не мирује ни ја југу Српске, а директор требињске болнице Недељко Ламбета за “Глас” каже да није ни чудно јер су туристи преплавили Требиње. Ипак, још је све под контролом, а на посљедњем тестирању била су 42 позитивна.

- Требиње је пуно туриста, што је донијело и више позитивних случајева. На срећу, нема тежих клиничких слика. Тренутно је десет људи у болници, једно је на кисеонику, остали су све лакше клиничке слике и у наредним данима очекујемо да ће својим кућама. Апелујемо на становништво да поштује мјере, али и да се вакцинише - рекао је Ламбета.

Донација

Делегација ЕУ у БиХ донирала је јуче Институту за јавно здравство Српске 17 фрижидера и расхладних уређаја за контролисано чување вакцина, вриједности 21.800 евра.

- То су фрижидери који су специјално намијењени чувању вакцина, те ћемо кроз ову активност успјети да обновимо капацитете хладног ланца на свим нивоима здравствених установа у Српској - рекла је Аћимовићева.


Глас Српске