"Централна банка БиХ више од 15 милијарди КМ дала иностранству" :: Semberija INFO ::

 

"Централна банка БиХ више од 15 милијарди КМ дала иностранству"


Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Централна банка БиХ има више од 15 милијарди КМ инвестираних у иностранству, а тај новац би могло да се инвестира у домаће обвезнице и тако допринесе санацији енергетске кризе и уложи у друге привредне активности у БиХ.

Централна банка БиХ има инвестираних преко 15 милијарди КМ у иностранству, од чега је око 11 милијарди марака инвестирано у обвезнице европских земаља, највише у Њемачкој и Француској, навео је Додик, на Твитеру.

У задњих неколико година, каже, каматне стопе на то су биле негативне, што значи да је ова банка дала новац иностранству и још им за то плаћала камату.

Очито је, каже Додик, да Централна банка БиХ може финансирати друге државе, а само не може инвестирати у обвезнице БиХ и ентитета, чиме се шаље лоша порука инвеститорима.

- Девизне резерве служе као покриће за конвертибилне марке и уколико би нека од ових земаља одлучила да блокира средства која је добила од БиХ, био би срушен монетарни систем БиХ - додаје Додик.

Наводи да је Централна банка БиХ од камата зарадила преко 500 милиона евра, што је за толико више него што је потребно за покриће конвертибилних марака.

- Измјенама Закона о Централној банци БиХ могло би се емитовати конвертибилних марака и за тај новац купити домаће обвезнице те тако допринијети санирању енергетске кризе и уложити у друге привредне активности у БиХ. Ако сад није вријеме за тако нешто - када ће бити? - рекао је Додик.

(РТРС)