МЕРЦАТОР И КОНЗУМ СЕ ПОНОВО УДРУЖУЈУ У БИХ? :: Semberija INFO ::

 

МЕРЦАТОР И КОНЗУМ СЕ ПОНОВО УДРУЖУЈУ У БИХ?


Foto: Ilustracija
Словеначки Мерцатор могао би се поново удружити са хрватским трговачким ланцем Конзумом у Босни и Херцеговини.

Како је објавио љубљански Дневник, ово би се могло догодити након што је преносом власништва на Фортенова групу успостављена пуна контрола у Мерцатору, компанија повучена са берзе и претворена у друштво ограничене одговорности.

Мерцатор би се, како пише Дневник, прво требао удружити с Конзумом на тржишту Босне и Херцеговине, а потом би требала слиједити Србија.

Подсјећамо, Мерцатор је свој први продајни објекат у Босни и Херцеговини отворио 2000. године, да би га након година интензивног развоја кроз органски раст и аквизиције (преузимање пословница Гаџо комерца и Омега Живинице), 2014. године преузео хрватски концерн Агрокор, а његова малопродајна мрежа потпала под Конзум д.о.о. Сарајево.

Мерцатор се вратио на тржиште БиХ 2017. године издвајањем бренда Мерцатор из Конзума, а сада би, судећи према писању љубљанског листа, могло услиједити поновно удруживање.

Треба напоменути да од 1. септембра прошле године компаније Конзум и Мерцатор у Босни и Херцеговини воде Управе у истом саставу што је образложено даљњим повезивањем и јачањем синергија у малопродаји Фортенова групе у Босни и Херцеговини.

Након што је Фортенова постала једини власник Мерцатора, члан Управног одбора и главни извршни директор Фортенова групе Фабрис Перушко казао је да су "бројне могућности синергија које се Конзуму и Мерцатору пружају кроз заједнички рад у оквиру највеће регионалне малопродајне групе, а што представља полугу за даљње јачање лидерских позиција на тржиштима".

Мерцатор је водећи трговац робом широке потрошње у Словенији, са значајним удјелима у Србији и Црној Гори, Конзум је водећи малопродајни ланац робе широке потрошње у Хрватској, док Конзум и Мерцатор имају значајан комбиновни удио у Босни и Херцеговини.

Мађарски фонд Индотек, након недавног краха руске Сбербанк, постао је 43-одстотни власник Fortenova grupe.

(Индикатор.ба)