Педагошки факултет посјетила делегација Универзитета из Румуније :: Semberija INFO ::

 

Педагошки факултет посјетила делегација Универзитета из Румуније


У посјети Педашком факултету у Бијељини борави делегација Универзитета Валахиа из румунског Тарговишта, у оквиру које се договара будућа сарадња Универзитета Источно Сарајево и Универзитета Валахиа, а у оквиру Ерасмус + КА1 програма.
 
Проф. др Срђан Лалић

У име ректора и менаџмента Универзитета Источно Сарајево,  проф. др Срђан Лалић проректор за материјалне и људске ресурсе,  пожелио је добродошлицу румунској делегацији, уз жељу да ће доћи до успјешне сарадње на добробит оба Универзитета.

“Учешће наших организационих јединица у овим пројектима, конкретно Учитељског и Педагошког факултета, је веома битно за наш Универзитет, јер доноси бодове и напредовање на ранг листама”, рекао је проф. др Лалић.

 
Сарадња два универзитета, како је рекао Лалић, подразумијеваће, између осталог, сарадњу два универзитета кроз размјену професора -  Универзитета Источно Сарајево и Универзитета у Тарговишту.

 “Ову прилику користимо да праксу развијених земаља, конкретно земаља  ЕУ, усагласимо са нашом законском регулативом и нашим Законом о  образовању. То ће, између осталог, значити да наши студенти период школовања, један семестер, бораве на  Универзитету Валахи и да наставе студије на њиховим универзитетима”, истакао је Лалић.

 Декан Педагошког факултета у Бијељини проф.др Далибор Стевић изразио је задовољство због посјете  делегације Универзитета Валахија, изражавајући очекивање да ће у наредном периоду два универзитета имати добру сарадњу, на обострано задовољство.

 
 Декан Педагошког факултета у Бијељини проф. др Далибор Стевић и
Лаура Моника Гиоргу, ректор Универзитета Валахија из Тарговишта

Далибор Стевић подсјетио је да је делегација из Бијељине недавно боравила у посјети Универзитету Валахија, наводећи да је данашња посјета узвратна посјета Универзитету Источно Сарајево.  

 “У основним цртама договорена је будућа сарадња два универзитета, али и два факултета. Посјета је организована у оквиру Ерасмус пројекат. Наше жеље су обостране и да наставимо сарадњу по свим питањима и да то прерасте у дугогодишње пријатељство и пословну сарадњу”, рекао је Стевић.

Он је изразио наду да ће наши студенти у наредном периоду имати прилику да виде Румунију и упознају студенте у тој земљи, а да студенти из Румуније долазе у посјету РС и Универзитету Источно Сарајево.

“Још у Румунији договорили смо значајну сарадњу у области научно истраживачког рада, они у Румунији имају научне скупове и часописе, гдје су високо рангирани. Надамо се да ћемо бити суоргинизатори научних скупова овде, али и код њих”, нагласио је Стевић.

У вези научно истраживачких пројеката, каже Стевић, Румунија обзиром да је у ЕУ, у односу на БиХ, је у  повољнијем положају и имају лакши приступ фондовима, а у наредном периоду се очекује заједничко учешће у пројектима.  

Лаура Моника Гиоргу, ректор Универзитета Валахија из Тарговишта, изјавила је да је планирана размјена студената и наставног кадра, истичући да јој је изузетна част јер делегација из Румуније борави у Бијељини.

Универзитет Валахија има шест докторских програма, а до сада има 143 потписана споразума са различитим универзитетима.  

 

Семберија инфо - Текст и фото: З.Кусмук