КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ НА ГРАНИЦИ КВАРЕ ИЗВОЗ ВОЋА И ПОВРЋА :: Semberija INFO ::

 

КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ НА ГРАНИЦИ КВАРЕ ИЗВОЗ ВОЋА И ПОВРЋА


- На састанку извозника, представника међународних друмских превозника и релевантних институција на нивоу БиХ затражен је хитан састанак како би се избјегле километарске колоне на граници са Хрватском, и то у периоду појачаног извоза лако кварљиве робе.

Након састанка који је одржан у Спољнотрговинској комори БиХ речено је да се у року од неколико дана тражи састанак са предсједавајућим Савјета министара БиХ, представницима надлежних министарстава и институција на нивоу БиХ, представницима УИО БиХ, Граничне полиције, инспекторатима и надлежним институцијама ентитета.

"Тражи се од Министарства безбједности БиХ да изнађе модел са Граничном полицијом како би се на излазу из БиХ на граничним прелазима хладњаче, тј. транспорт лако кварљиве робе, ставиле у приоритет и то да под полицијском пратњом буду пропраћене до царинских служби", наводи се у саопштењу Спољнотрговинске коморе БиХ.

Додаје се да се тражи од УИО БиХ да ангажује максимално све своје људске и техничке капацитете како би се у што краћем року завршиле царинске процедуре приликом изласка из БиХ.

"Тражимо од инспекцијских органа да се хитно омогући приоритетан пролаз лако кварљиве, сезонске робе, као што су воће и поврће, на граничном прелазу Градишка те да се хитно продужи радно вријеме фитосанитарних инспектора и да се усклади са радним временом УИО БиХ током извоза сезонског воћа и поврћа, и то радним даном до 19 часова и суботом до 15 часова",  појашњава се у саопштењу.

Они траже од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да понови ургенцију према Инспекторату Хрватске у вези са одржавањем заједничког састанка, а у вези с продужењем радног времена фитосанитарних инспектора Републике Хрватске и увођењем рада суботом.

"Тражимо и формирање радне групе која би представницима Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора са Хрватском представили приједлоге системског, дугорочнијег рјешавања овог питања, и то отварања додатног БИП-а, олакшавања транспорта и извоза по одређеним ставкама", наглашава се у саопштењу.

Суад Селимовић, предсједник Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију при Привредној комори Тузланског кантона, рекао је за "Независне" да је поражавајуће да 80 одсто времена превозници чекају на нашој граници.

"Нема бржег проласка наших хладњача, јер нема траке на којој би они имали предност и могли заобићи остале транспорте који нису хитног карактера. Једина замјерка за хрватску страну јесте да би требало отворити додатни БИП, јер се не ради викендом", казао је Селимовић.

Како каже, највећи проблем је криминал са наше стране границе.

"Транспорте који су у хладњачама наши цариници могу да спроведу да не чекају у редовима два-три дана, јер је то хитан транспорт. Настају свађе на граничном прелазу, и они на приватним терминалима чекају и више плаћају лежарине. Ово је страшан, домаћи криминал и то од људи који раде на нашим граничним прелазима. Они , изгледа, желе нашу 'килу меса' коју извозимо да упропасте. Не могу се ни договорити с колегама с хрватске стране када ће узимати паузу и онда превозници на границама чекају два сата само због паузе", нагласио је Селимовић.

Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у Управи за индиректно опорезивање БиХ, казао је за "Независне" да се превозници жале највише због скраћеног времена рада фитосанитарне службе са хрватске стране.

"Дакле , превозници сигурно не чекају дуже због царинских органа БиХ, то могу потврдити. Сваки камион који има сву потребну документацију за царињење прође одмах царински поступак у БиХ. Упознати смо и ми да је хрватска царинска служба појачала контроле, да фитосанитарна служба са хрватске стране ради скраћено, али нажалост, не можемо ми на то утицати", нагласио је Ковачевић.

Иначе , извоз свјежег воћа и поврћа, и то шљива, краставаца корнишона, младог кромпира и стоног грожђа из БиХ у ЕУ континуирано расте. У 2021. години на тржиште ЕУ извезено је 22.950 тона робе у вриједности 42,7 милиона КМ, што чини 79 одсто од укупног извоза свјежег воћа и поврћа. Највише производа извезе се у Њемачку, Хрватску и Словенију, међутим Хрватска је за БиХ значајна транзитна земља.

Ћорић : Протест превозника начин да укажу на своје проблеме

Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, казао је да се превозници који имају проблем због високих цијена нафте и нафтних деривата, али и Министарство, прибојавају да, и ако нађу нека рјешења, неће наићи на одобравање на нивоу БиХ.

"Протест превозника био је њихов начин да скрену пажњу на проблеме које имају. Они су на овај начин одлучили да скрену пажњу на проблеме које имају у својој области, имали смо састанке, а присуствовали су и представници Привредне коморе. Тражићемо рјешења за Српску, а предлагати за ниво БиХ", рекао је Ћорић за РТРС.

Навео је да је огроман проблем поскупљење горива.

"Имамо ситуацију да је гориво јефтиније у Хрватској, Словенији, понегдје и у Србији, него у БиХ, што додатно доводи превознике у лош положај", истакао је Ћорић.

(Независне)